Látványos és meghökkentő kísérletek




1. Kísérletek tehetetlenségre
 


2. Síp készítése szívószálból

Ilyen síp készítéséhez a következő eszközökre van szükség: kombináltfogó, szívószál és olló. A fogó segítségével megnyújtjuk a szívószál egyik végét, hogy az szinte átlátszó legyen, majd olló segítségével V alakúra vágjuk. Ezután be kell „járatni” a sípot. Ha erősen belefújunk a szívószálba, akkor mély hangot ad ki. Ha ollóval vágni kezdjük, a hang egyre magasabb lesz.

(Rezes Tamás, Tasi Zoltán 9. e osztályos tanulók)
 


3. A teáskanna, mint rezonátor

Szükséges eszközök:

A rézhuzalból 50 menetes tekercset kell készíteni (pl. tejfölös pohárra kell feltekerni). Az így kapott tekercset ráhelyezzük a mágnesre, majd a magnóhoz csatlakoztatjuk. A mágnes és az  elektromágnes kölcsönhatása rezgésbe hozza a teáskannát, és a benne lévő levegőt.

(Foki Péter 9.e házi feladata alapján)


4. Lufi átszúrása hurkapálcával

 

Kihegyeztünk egy hurkapálcát, majd felfújtunk egy lufit, és bekötöttük a nyakát. Ezután jött a próbálgatás. A lufit nem akárhol lehet átszúrni a hurkapálcával. Csak ott, ahol vastagabb a gumi, mert ott a rugalmassága miatt nem hasad el.
 


5. Kísérletek cseppfolyós nitrogénnel
 
Egy lombikba szárazjeget tettünk, majd a nyakára lufit húztunk. A szárazjég szublimációja miatt a lufi felfújódott. Ha a lombikot folyékony nitrogénnel hűtöttük, akkor a széndioxid lehűlt, ismét kikristályosodott. Ezért a lombikban és a lufiban csökkent a nyomás. A lufi teljesen kibélelte a lombikot belülről. Amikor ismét melegedett a lombik, megindult a lufi felfújódása.
 
  Egy műanyag flakonba folyékony nitrogént öntöttünk, majd gumidugóval lezártuk a száját. A nitrogén gyorsan melegedett, emiatt a palackban hirtelen nagy lett a nyomás. Ennek következtében a flakon messzire repült.

(Kovács Erzsébet 9.e osztályos tanuló)