Békési György Fizika Verseny 2005

1. Rendelkezésünkre áll egy n törésmutatójú átlátszó anyagból készült d vastagságú és elegendően nagy sugarú kör alakú planparalel lemez („tárcsa”). Pontszerű fényforrást helyezünk rá, és a túloldalon megfigyelhető fényes folt xátmérőjének mérésével

-d ismeretében a törésmutatót,

-n ismeretében a lemez vastagságát számíthatjuk ki. a, Hová kell elhelyezni a fényforrást? b, Adjuk meg a lemez vastagságát nés x segítségével! c, Milyen r/d arány szab határt a mérés megvalósíthatóságának? d, A fényforrás által kibocsátott fény hány százaléka alkotja a fényfoltot?

Kopcsa József Debrecen

2. Homogén elektrosztatikus mezőbe egy elektromosan töltött fémlemezt helyezünk az E2 erővonalakra merőlegesen. A fémlemez behelyezése után az elektromos mező az ábrán látható módon módosul. A lemez bal oldalán az elektromos

térerősség nagysága E2 = 5,6·105 V

m

Határozzuk meg a fémlemez töltését, ha

tudjuk, hogy az elektrosztatikus mezőbe

helyezés után rá F= 0,008 N nagyságú erő

hat!

Kotek László Pécs

3. Ha Ohm törvénye alapján mérünk ellenállást, mennyiben hamisítja meg az eredményt az ampermérő és a voltmérő ellenállása?

Nagy Márton Sopron

4. Az ábra szerint egy váltófeszültségű áramforrást sorba kötünk egy teleppel és az így létrehozott feszültségforrásra L induktivitású, R ohm ellenállású önindukciós tekercset kapcsolunk.

a, Mekkora legyen a telepfeszültség, ha azt kívánjuk, hogy lüktető egyenáram jöjjön létre, méghozzá úgy, hogy periódusonként egyszer zérus legyen a kör árama? A telep belső ellenállása elhanyagolható. b, Mikor lesz először zérus a kör árama, ha a t = 0 időben (választás szerint) a hálózati feszültség pillanatnyi értéke zérus?

Útmutatás: Az áramkör árama a részáramok algebrai összegeként fogható fel. A lüktető
egyenáramra vonatkozó feltétel nem azonos a lüktető egyenfeszültségre vonatkozó feltétellel.
Adatok:
A váltófeszültség, a hálózati feszültség;
U = 220 V,
f = 50 Hz, továbbá
L= 2,5 H,
R = 500 Ω.

Wiedemann László Budapest

5. Az ábrán látható áramkör A és B pontja közé, egy r sugarú, köralakú ellenálláshuzal van

beiktatva. Az ellenálláshuzal méterenként 0,3Ω ellenállású. a, Határozza meg a körben folyó áramot. b, Adja meg az áramrősséget α függvényében! Adatok: U= 4,5 V, R = 2 Ω, r = 15 cm, α = 45°.

Härtlein Károly Budapest