A mi TISZK-ünk

 

 

Egy 2007-es törvénymódosítással a szakközépiskolákat Területi Integrált Szakképzési Központokba (továbbiakban: TISZK-ekbe) kényszerítették. (Igen kényszerítették, hiszen aki nem hozott létre 2008. szeptember 1-jéig legalább 1500 fő nappali tagozatos diákot tanító konzorciumot, az a továbbiakban semmilyen fejlesztési támogatásban nem részesülhet! Ez a szabályozás állami, önkormányzati, egyházi, alapítványi, magán fenntartású – tehát valamennyi – szakképző intézményre vonatkozik. Kiskapu nincs! 1:0 a törvényhozás javára.) Nem volt mit tenni, 2007. decemberében – önként és dalolva – létrehoztuk a Centroszet Szakképzés szervezési Nonprofit Kft-t, vagyis a saját TISZK-ünket, lemondva a képzési irányok és arányok, vagyis a tanítandó szakmák és az induló osztályok létszámának önálló meghatározásáról. Tizenegy, a középső régióban bejegyzett, igencsak különböző profilú és fenntartójú iskola szövetkezett:

            Szövetkeztünk, mert pályázatok nélkül nem láttuk biztosítva az igencsak költségigényes laboratóriumaiknak szakmai fejlődését. Akkor, a megalakulás időpontjában még keveset tudtunk a TISZK-ekről, az pedig amit a „verebek csiripeltek” minden volt, csak pozitív nem. Hála az iskolák kreatív nevelőtestületének az oktatás mellett a nevelést is egyenrangúnak tartott elkötelezett pedagógusoknak a megalakulást követő második év óta – 2009 ősze után – soha el nem képzelt rendezvényekkel színesíthetjük oktatási-nevelési repertoárunkat.

            Az, hogy a Centroszet iskolái közös tananyag fejlesztésbe fognak, vagy hogy együtt pályáznak a TÁMOP programban, triviális volt, hiszen az a TISZK fogalmából adódott. A közös Intézményi Minőségirányító Program (IMIP), valamint a közös minőségpolitika kialakítása, elkészítése és kipróbálása már túlmutatott a kezdeti elképzeléseken. Tudjuk, hogy a 11 intézmény különböző életutat bejárt, különböző szinten felkészült minőségirányítási szakemberei egy az eredeti, anno szintén kierőszakolt intézményi IMIP-nél lényegesen jobb, a kihívásokhoz jobban alkalmazkodó, valódi minőségre törekvő programot készített el, melyet be is vezettünk. (1:1 egyenlítettünk a TISZK-szkeptikusokkal folyó meccsen.)

            Minden, magára valamit is adó középiskola támogatja a saját öntevékeny csoportjait. Vannak szavalók, diákszinpad, iskola TV, énekkar, zenekar(ok) … de a mi TISZK-ünkben a Talentum diákjai profi zenészek és profi táncosok, a Baross Imre Artistaképző növendékei profi artisták, a Kazinczy-díjas szavalók pedig több helyen is „teremnek”, így aztán egy-egy kulturális rendezvény nálunk nem „hakni középiskolás fokon”, hanem valódi, színvonalas produkció. A profi népzenész elbűvöli az OKTV győztes matekzsenit a saját „tudománya” szépségeivel. (Drága pedagógustársaim, tegyük a szívünkre a kezünket: mikor hallgatnák meg a mi szeretve sztárolt „kockafejű, egérkezű, hordóalakú” informatikus üdvöskéink a Monti csárdást élőben, vagy tapsolnák véresre klikkelgető ujjaikat egy kardnyelőnek, tűzokádónak 5 méter közelségből? Soha! Vagyis 1:2 megint csak a TISZK-szkeptikusok kapták a „gólt”.)


Nálunk a drog prevenciós konferencia a Flór Ferenc Egészségügyi SZKI-ban – a profiknál – került lebonyolításra és erre a Puskás médiaszakos diákjai készítettek – bármely TV-ben is levetíthető – igazán színvonalas filmet.

 

Egy kis elmélet… Ki iszik a bögrécskémből?

Márton Péter, a NARCONON Magyarország Alapítvány tagja

A „színdarab” nyitóképe

Szereplők: Jankovics Szilvia, Márton Szilvia, Kőrösi Bálint, Szabó Kitti, Lukács Péter

Katarzis: kialudt az öngyújtó, kialudt a gyertya,… kialutt’ az ágyamban?!

Gerstenbrand Alexandra

Még jó, hogy a Flórban vagyunk, és akadnak kedves nővérek.

Imre Nikoletta, Gerstenbrand Alexandra, Jankovics Szilvia

Drog helyett testedzést!

Szabó Gergő, a Talentum Táncművészeti és Zeneművészeti Szakképző Iskola tanulója

A Puskás Technikum egy ismeretterjesztő filmmel készült melynek címe: „Szertelenül”.
Ezt mutatja be Szandavári Balázs operatőr (tanuló) és Fogl Balázs rendező (tanár).


            Március végén SZÁMALK-Puskás közös tudományos konferencia volt a Gyáli úton, ahol a BME és a GDF professzorai, docensei mellett több mint 20 diák is beszámolt saját kutatási eredményeiről. (1:3)

 

Meghívott előadók:

Barta Péter fejlesztő-mérnök, Alcatel-Lucent:

            Gerinchálózati berendezések

 

Dr. Gambár Katalin főiskolai docens, Gábor Dénes Főiskola:

            Az Univerzum sötét anyagáról

 

Bacsárdi László doktorandusz, BME-VIK Híradástechnikai tanszék:

            Kvantum számítógépek

 

Dr. Moldvay Tamás főiskolai docens, Gábor Dénes Főiskola:

            A számítógép és az agy

 

Putz József műszaki igazgató, Magyar Telekom Nyrt.:

            A digitális kábeltelevízió jövője

 

Bakó István, 1929-ben végzett a Gyáli úti Posta Műszerész Tanonciskolában

            Hadifogság, holocaust, malenkij robot

 

Dr. Horváth László igazgató, Puskás Tivadar Távközlési Technikum:

            Bolyai János élete és matematikája

 

Bacsárdi László: Kvantum számítógépek

Barta Péter: Gerinchálózati berendezések

Dr. Gambár Katalin: Az Univerzum sötét anyagáról

Dr. Moldvay Tamás: A számítógép és az agy

 

Bakó István: Hadifogság, holocaust, malenkij robot

Dr. Horváth László és asszisztensei: Bolyai János élete és matematikája

Hölgyeim és Uraim! Csalok!


Diákelőadások:

 

Név

Előadás címe

Strukla György

Vasúti biztosító berendezések

Hunyadi Zsombor - Tasnádi László

After effects (filmvágás, trükközés számítógéppel)

Szabó Balázs

Diszkóban használatos eszközök bemutatása

Rácz Erik

Streetball, freestyle-kosárlabda

Varga Márk

CoolFm (a stúdióban, 12 fő részére)

Győrfi István

Érdekes kütyük

Kőműves-Nyitrai-Zilahi-Kátai

Japán mesék

Dömötör-Kalocsai-Szandavári

A TV-stúdió bemutatása

Pál Gábor

Vikingek, hagyományőrzés

Galambosi Gábor

A filmezés története (technikailag)

Tóth András

Budapesti tömegközlekedés

Sebők Andrea – Varga Katalin

Idegpontok

Varga Márk

CoolFm (a stúdióban, 12 fő részére)

Lengyel Dániel

Pulzáló sugárhajtómű

Borza Zsolt

Gitárom pengetem…

Dömötör-Kalocsai-Szandavári

A TV-stúdió bemutatása

Schleinig Dániel – Tóth György

Magyar Államvasutak

Boros Gergely

Autók a szocializmusban

Fehér Zsombor

Amerikai futball

Böröczki Zoltán - Gazdag Máté

3D-s technikák

Vétek-Vaszkó-Pap

Internetrádiózás

Dömötör-Kalocsai-Szandavári

A TV-stúdió bemutatása

Menich Tibor

Várépítészet – Komáromi erődrendszer

Dömötör-Kalocsai-Szandavári

A TV-stúdió bemutatása

 

Menich Tibor: Várépítészet – Komáromi erődrendszer

Tóth András: Budapesti tömegközlekedés

Fehér Zsombor: Amerikai futball


Májusban pedig a TISZK legsportosabb iskolája a Boronkay invitálja az I. Centroszet Kupára, a most már nyugodtan „testvér”-nek nevezhető iskolák diákjait. Azért I. Centroszet Kupa, mert biztosan évente folytatni fogjuk, ugyanúgy, ahogy az április 10-11-én a Gyáli úton immár tizenkettedszer megtartott Országos Konstrukciós Versenyt is. Az NSZFI kihátrálása miatt (ez egy öngól volt részükről 1:4) a XIII. Centroszet Konstrukciós Verseny néven fog hírnevet szerezni az ügyes kezű, kreatív Kárpát-medencei magyar diákoknak. (1:5)

Készülődnek a diákok a konstrukciójuk bemutatásához

Következik az eredményhirdetés!
Jobbról Heller Ferenc PTTT igh., Némedi János a Centroszet ügy. ig.,
Békei Ferenc Rádiótechnika főszerk., Muhari István rádióamatőr zsűritag,
Dr. Horváth Elek Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese a zsűri elnöke és a zsűri.

 

Az érmesek felkészítő tanáraikkal

A helyezettek és felkészítő tanáraik

 

A XIII. Centroszet Konstrukciós Verseny végeredménye


            Végezetül leírnám, hogyan ünnepeltük meg mi a Centroszet alapító iskoláinak a Flór Ferenc SZKI és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjai, tanárai az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 162. évfordulóját a Fiumei úti panteonban.

Gyülekeznek a két iskola diákjai és tanárai, valamint a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület tagjai

            Hogy ki volt Flór Ferenc, és miért pont a temetőben gyűltünk össze azt Prof. Dr. Grósz Andor orvos, dandártábornok az Állami Egészségügyi Központ (klasszikus nevén: Honvéd Kórház) katonai főigazgató-helyettesének ünnepi beszédéből mindenki számára  egyértelműen kiderült. (részletek a beszédből):

Flór Ferenc a magyar orvostudomány, a magyar szabadságharc és a reformkor igaz embere volt, aki a nemzeti újjászületés időszakában a honi tudományok európai színvonalra emeléséért fáradozott. Fontos célja volt, hogy a magyar medicinát úgy emelje európai szintre, hogy az magyar orvostudományként illeszkedjen be a egyetemes gyógytudományok rendszerébe. Igaz hazafiként és a és a reformok hű támogatójaként ha kellett fegyverrel is kiállt a szilárd eszméi mellett. Mindezek visszatükröződnek életútjában, jellemzik annak szakaszait.

A „vezérkar” és a „csapatzászló”

Szakírói munkásságával küzdött az orvosi nyelv magyarosításáért, a magyarnyelvű orvosi szaksajtó megteremtéséért, magyar tudományos társaságok megteremtéséért. Céljául tűzte ki a hazai közegészségügyi állapotok rendezését, és új módszerek alkalmazásának bevezetését a gyakorlati sebészet területén.

Flór Ferenc 1848. tavaszán az elsők között jelentkezett a nemzetőrségbe, majd őrnagyi rangban a honvéd hadsereg törzsorvosaként szolgált. 1849. január 22-én alezredesi rangban kinevezték a Hadügy Minisztérium egészségügyi osztályának főnökévé, ezzel a honvédség katonai egészségügyének irányítója lett.

A katonai egészségügyben számos új módszert vezetett be, vezetése alatt fejeződött be a magyar honvédség egészségügyi szervezetének kiépítése, bevezette a kloroform alkalmazását, irányítása alatt szerveződött a tábori kórházak rendszere, a front és a hátország betegellátása, az újoncozás orvosi ellenőrzése és a rokkantak utókezelése.

A gyógyszerhiány említésére kísérletet tett a magyarországi gyártás megszervezésére. Indítványozására nevezték ki Kossuth Zsuzsannát országos főápolónőnek, ennek nyomán pedig számos női önkéntes állt a katonai betegápolás szolgálatába.

Dr. Grósz Andor orvos dandártábornok

 Személyes érdemeként könyvelhető el, hogy a tavaszi hadjárat idején a honvédség korszerűen megszervezett katonai egészségügyi szolgálattal rendelkezett.

A szabadságharcot követően figyelme a közegészségügy és az orvosi érdekvédelem felé fordult. 1869-ben a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Országos Egyesülete másodelnökévé választotta.

Grósz tábornok ünnepi szónoklata a Kossuth-mauzóleumnál

Flór Ferenc 1871. július 7-én hunyt el egy közlekedési baleset során. Személyében nemcsak a nemzet egyik legkiválóbb orvosának, hanem a ’48-as hagyományok őrzőjének emlékét is őrizzük. Díjat neveztek el róla, mert a honvédelmi miniszter a Honvéd Egészségügyi Szolgálat szervezésében, fejlesztésében, a gyógyító megelőző munkában, a közegészségügyi és járványügyi, a kutatói, az anyagellátói munkaterületeken nyújtott kimagasló teljesítmény elismerésére adományoz évente egyszer Semmelweis napon, június 1-én.

Úgy gondolom, hogy méltó módon emlékezzünk erről a kiváló emberről, és úgy gondolom, hogy emlékét meg kell őrizni mind a hazai egészségügyben, mind a hazai egészségügybe utánpótlást nevelő iskolákban is.”

            A fentiekből kiderült, hogy a szabadságharc legnagyobb orvos főtisztjének Flór Ferenc alezredesnek sírját a Magyar Honvédség jelenleg is aktív orvos tábornoka koszorúzta meg a Flór Ferenc Egészségügyi SZKI és a Puskás Tivadar Technikum diákjainak társaságában.

Grósz tábornok és a „Flórosok” megkoszorúzzák névadójuk sírját

Dr. Grósz Andor orvos dandártábornok, Lukács Judit igazgató, Dr. Lindner Miklós nyá. altábornagy és két Flóros diák

            2010. március 12-én, pénteken 10 órakor hideg volt. Az előző napi hó még nem olvadt el, tehát igencsak mínuszokat  mutattak a képzeletbeli hőmérők. A két iskola 21 osztályának több mint 600 diákja és több mint 50 tanára hallgatta Kossuth Apánk mauzóleumánál Grósz tábornok úr ünnepi beszédét, aki a Bajtársi Egyesülettel koszorúzott is, és itt tette le az emlékezés virágát a Centroszet vezetője is. Az igazi „roadshow” ezután kezdődött. Minden osztály előre készült egy 1848-as államférfiből, katonából, özvegyből … és rövid ismertetőjét annak sírjánál mondta el a forgószínpad szerűen körbejáró 21 osztály mindegyikének.

Jókai Mór fejfája (végső kívánsága szerint) és a „körítés”

Két Flóros lány Egressy Béni sírjánál

Puskás-diákok Táncsics Mihály sírja előtt

Diákok Erkel Ferenc sírjánál

Lázár Vilmosné sírja és két Puskásos diák

A Puskás Technikum 10.e osztálya az obeliszknél

Arany Jánosnál aranyos Flórosok

A Petőfi család sírja
(Vajon hol domborul Sándor sírja?)

Gyülekezés a záróünnepségre a Batthyány mauzóleumnál

Fónagy Zoltán, az Magyar Tudományos Akadémia Történeti Intézetének főmunkatársának előadása a Nemzeti Pantheonról

            Hideg volt, de legalább nem esett az eső, nem fújt a szél, és nem volt lovasrendőr roham, a kardlapozás is elmaradt, mert ilyen temetői március 15.-éről is mesélt Fónagy Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia Történeti Intézetének főmunkatársa a Batthyány mauzóleumnál. A közel négyórás programot az iskolák koszorúinak elhelyezése és a Szózat közös eléneklése fejezte be.

Sándor Zsófia szaval a Flórból

Lukács Judit a Flór Ferenc SZKI igazgatónője koszorúz a Batthyány mauzóleumnál

Dr. Horváth László a Puskás Technikum igazgatója koszorúz a Batthyány mauzóleumnál

            Mi pedagógusok, akik már nem először szerveztünk „aktív” nemzeti ünnepet, biztosak vagyunk benne, hogy a 600 résztvevő diák nagyapa és nagyanya korában is emlékezni fog március 15. 2010-es megünneplésére, és a mindenki által közismert Kossuth, Deák, Széchenyi, Klapka … mellett Flór Ferenc orvos alezredes neve is megmarad emlékezetében … és majdnem elfelejtettem beírni az újabb gólt: 1:6 a végeredmény. Mi Puskásosok, akik a Tivadar, nem az Öcsi nevét viseljük, a Flór Ferenccel kiegészítve, a Centroszet „válogatottjaként” „6-ot rúgtunk” már a félidőben. Mi lesz vajon az eredmény a végén?

            Összegezve: nem is olyan lehetetlen feladat jó TISZK-et gründolni.