Az anyagok halmazállapotuk szerint háromfélék lehetnek:
Miközben az anyag egyik halmazállapotból a másikba átalakul, a létrejövő változást nevezzük halmazállapot-változásnak.
Szilárd-folyékony átalakulás
A szilárd anyagok
|
![]() |
hatására olvadnak meg. |
Olvadáskor bekövetkező anyagszerkezeti változás
Az olvadás azon a hőmérsékleten játszódik le, amikor a részecskék rezgőmozgásának akkora lesz az amplitúdója, hogy a részecskék egymáshoz ütköznek, és kilökik egymást a rácsszerkezetből. Ilyenkor a kristályrács összeomlik.
Szilárd anyag melegítés vagy nagy nyomás hatására olvad meg.
Ábrázoljuk grafikonon a szilárd-folyékony átalakulás során a felvett hőenergia függvényében az anyag hőmérsékletét!
Pl.: -10 °C-os jégből + 10 °C-os víz lesz.
I. szakasz
A szilárd anyaggal közölt hőenergia, a részecskék belső energiáját növeli. Ez abban mutatkozik meg, hogy nő a rendszer hőmérséklete.
II. szakasz
Az olvadáshő megmutatja, hogy az olvadásponton lévő 1 kg tömegű szilárd anyag megolvasztásához mekkora hőenergia szükséges.
Az olvadáshő jele: L0
![]() |
![]() |
Az olvadáshő L jelölése a latens elnevezésből ered. A XVIII. században az olvadáshoz szükséges hőt latens hőnek, rejtett hőnek nevezték, mivel nem hozott létre hőmérsékletváltozást.
III. szakasz
A befektetett hőenergia tovább növeli a részecskék belső energiáját. Ilyenkor nő a folyadék hőmérséklete.
Ha a folyadékban nem alakulnak ki kristálygócok, akkor elő lehet állítani a túlhűtött folyadékot. Ez olyan anyag, amely fagyáspont alatti hőmérsékleten is folyékony halmazállapotú.
A fagyás ugyanazon a hőmérsékleten játszódik le, mint az olvadás. Ezért minden anyag olvadáspontja megegyezik a fagyáspontjával.
Másrészt 1 kg szilárd anyag megolvasztásához ugyanannyi energiára van szükség, mint amennyi felszabadul, amikor 1 kg folyadék megfagy. Vagyis a fagyáshő az olvadáshő mínusz egyszerese.
A folyadékok minden hőmérsékleten párolognak. Magasabb hőmérsékleten intenzívebb a párolgás.
Párolgáskor csak a folyadék felszínéről távoznak el molekulák, míg forráskor a folyadék egészében keletkeznek gőzbuborékok.
Forráspont az a hőmérséklet, amikor a folyadék belsejében keletkező gőzbuborékok nyomása eléri a külső légnyomást. A forráspont hőmérsékletén a folyadék és a gőz egymással egyensúlyban vannak.
Tehát a folyadékok forráspontja függ a külső nyomástól. Nagyobb nyomáson adott folyadék magasabb hőmérsékleten kezd el forrni.
Ha a folyadékot melegítjük, akkor nő a hőmérséklete a forráspont eléréséig.
Amikor a folyadék eléri a forráspontot tovább nő a belső energiája, de ez az energia a részecskék közötti másodrendű kötőerők felszakítására fordítódik. (Latens hő)
A forráshő számértéke kifejezi, hogy 1 kg tömegű forrásponton lévő anyag elforralásához mekkora energia szükséges.
Amikor az összes másodrendű kötés felszakadt, további energia hatására a gőz tovább melegszik.
A forrás ellentétes folyamata a lecsapódás, idegen szóval kondenzáció.
1 kg forrásponton lévő anyag lecsapódásakor ugyanannyi energia szabadul fel, mint amennyi 1 kg forrásponton lévő folyadék elpárologtatásához szükséges.
.
Az edény üresnek látszó részén a víz telített gőze van. A hűtés hatására lecsapódott a gőz, a nyomás csökkent. Ekkor indul forrásnak a víz. A gyors párolgás következtében a nagy energiájú molekulák eltávoznak. A visszamaradó folyadék hőmérséklete egyre csökken, végül megfagy. Így ennek hőmérséklete folyton csökken, míg végül megfagy.
A drót lassan átvágja magát a jégtömbön. A jég a vékony huzal alatt megolvad, a drót lejjebb süllyed, majd a víz a drót fölött ismét jéggé fagy. Ezt a jelenséget nevezik regelációnak, avagy újrafagyásnak.
Egy nagyobb főzőpoharat töltsünk meg félig olvadó jéggel! Ellenőrizzük hőmérővel, hogy a jég-víz elegy egyensúlyi hőmérséklete 0°C!
Keverjünk az elegyhez több kisebb, egyenlő adagban konyhasót (NaCl)! Minden egyes adag után keverjük jól össze az anyagot, és határozzuk meg a hőmérsékletét!
A só hozzáadására a jég-víz elegy hőmérséklete 0 °C alá süllyed. Az olvadáspont-csökkenés az adagolt só mennyiségével arányos.
Magyarázat
Kezdetben a víz és a jég egyensúlyban volt. Ezt az egyensúlyt megzavartuk azzal, hogy sót szórtunk a rendszerbe. A rendszer arra törekszik, hogy visszaálljon az egyensúly. Ezért egyre több jégnek kell felolvadni, hogy híguljon az oldat. Az olvadáshoz energiára van szükség, amit a rendszer csak a saját készletéből fedezhet. Ezért csökken a só hozzáadására a keverék hőmérséklete.
A Földet borító tengerek és óceánok víztömege a Föld tömegének 0,25%-a. Egy másik tény, hogy a Föld felszínének 1/3 részét víz borítja. A víz párolgása miatt mindig van vízgőz a levegőben. Csapadék csak a levegő lehűlésével képződhet, hiszen csak így válhat ki a nedvességtartalom. A víz körforgása a földfelszín feletti kb. 10 km magasságban, a troposzférában játszódik le.
A levegő felemelkedését általában a felmelegedés indítja meg.
A meleg levegő kitágul, térfogata megnő, sűrűsége csökken, ezért emelkedik a magasba. Az emelkedő levegő hőmérséklete 100 méterenként 1 °C-kal csökken, addig, amíg el nem éri a harmatpontot.
Harmatpont az a hőmérséklet, amelyen a gőz kicsapódása megkezdődik. Így a harmatpont hőmérséklete függ a levegő páratartalmától.
A harmatponton megkezdődik a felhőképződés, a nedvesség kicsapódása. Ilyenkor 100 méterenként már csak 0,5°C-kal csökken a hőmérséklet. Ennek az az oka, hogy a páratartalom kicsapódásakor hő szabadul fel, ami mérsékli a lehűlést.
Csapadék azokból a felhőkből hullhat, amelyben vízcseppek és jégkristályok is megtalálhatók. A vízcseppek fokozatosan hozzátapadnak a jégkristályokhoz, és amikor a jégkristály akkorára nő, hogy már nem tud a felszálló légáramlásban lebegni, kihull a felhőből. Így valamennyi csapadékfajta jégkristályként indul az útjára.
A földfelszín felett keletkező csapadékok