Kevéssé közismert, hogy

a jelenlegi XII. kerület 1940. július 1-jén

Mátyás király város ” néven vált le az I. kerületről.

 

 

Aradi képzőművészek kiállítása

 

 

A két alpolgármester köszöntője:
Fonti Krisztina, Hegyvidéki Önkormányzat, és Bognár Levente, Arad város

 


Siska-Szabó Hajnalka ünnepi beszéde:

 

 

Tisztelt alpolgármester asszony, alpolgármester úr, kedves kiállításnézők!

Szeretettel köszöntök mindenkit, aki ma megtisztelt bennünket a jelenlétével ezen a megnyitón.

Az aradi képzőművészek egy válogatott gyűjteménnyel mutatkoznak be itt Budapest Hegyvidéki kerületében. 12 aradi román és magyar képzőművész festményeit és grafikáit láthatják ezen a közös tárlaton, melyek különböző technikákkal készültek. A képek között találunk olaj, akril,  akvarell, pasztell festményeket, valamint változatos technikákkal készült grafikákat, mint: toll és ceruzarajzot, vegyes technikával készült műveket, de linómetszeteket is.

Ezeken a figuratív és nonfiguratív alkotásokon a kedves kiállításnéző betekintést nyer az egyes művészek lelkivilágába. Több mű is filozofikus eszmét sugall, szemlélődésre késztet, érzéseket ébreszt, vagy a valóság egy pillanatát megragadó hangulatot adja át a nézőnek. Nem vagyok műkritikus, hanem egy a kiállító művészek közül, így mint ahogy Karinthy mondta „így írtok ti” elmondhatom, a művek bemutatásánál ,,így festünk mi”. Most szeretném egy - egy mondatban bemutatni a kiállító művészeket, névsor szerint.

Baranyai Ferenc - az aradi művészek korelnöke a 84 évével, aki az idén kapott életműdíjat. Életműve beteljesedéseként eljutott egy lírai absztrakcióhoz, amint az itt kiállított képein láthatunk.

Dr. Colta Onisim - egyetemi tanár, külföldön is elismert, és díjazott művész, az aprólékos realisztikus ábrázolásában felemeli a mindennapit a szakrálishoz.

Cott Lia - grafikusművész keze alól művészgenerációk kerültek ki, főleg linómetszet kompozíciókat készít, melyekben lendületes energiák feszülnek egymásnak.

 

A jelenlévő Kett — Groza János - szintén többszörösen díjazott, külföldön is elismert festő- és grafikusművész, de virtuóz karikaturista is. Festményeiben Paul Klee szerű játékos, dinamikus kompozíciókban, expresszív színekkel vetíti vászonra érzéseit, életszemléletét.

Ódry Mária - Kölcsey díjas festőművész-, restaurátor. Itt lévő képein láthatjuk, hogy belső lírai impresszionizmussal jeleníti meg a tájat.

Móré- Sághy Annamária - textilművész most életvidám pasztellcsendéletekkel mutatkozik itt be.

Sandu Adrián - fiatal grafikus ex-libriseivel már több külföldi díjat is elnyert, pl. Japánban is.

Simó Margit - szintén külföldön is többször díjazott grafikus, aki számos könyv illusztrátora. Az itt bemutatott képei a Dante illusztráció sorozatból valók.

Steinhübel Zoltán - keramikus, saját kezűleg készített merített papírra álmodja filozofikus grafikáit.

Stroia losif - szintén külföldön is ismert grafikus, aki filozofikus belső világának kivetítésével asztrális magasságokba emeli a szemlélőt.

Takács Mihály - festőművész az erdélyi tájak, városok szépségeinek megörökítője, nagybányais hangvételű képein.

És jómagam szintén a nagybányai festészet szellemiségét szeretném tovább vinni, az itt lévő impresszionisztikus hatásokkal megtöltött tájrészleteken.

Ez az itt kiállított anyag tehát betekintést nyújt a kortárs erdélyi képzőművészetbe, melynek van egy sajátos hangulata. Ebben rejlik az itt bemutatkozó, különböző egyéniségű és stílusú művészek szellemi egységessége is.

A művészek nevében engedjék meg, hogy megköszönjem a kiállítás létrehozóinak a bemutatkozás lehetőségét! Köszönet a Budapesti Hegyvidéki Önkormányzatnak és Fonti Krisztina alpolgármester asszonynak, az Aradi Polgármesteri Hivatalnak és Bognár Levente alpolgármesternek, valamint Breznay András festőművésznek, a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep vezetőjének a szervezésben nyújtott munkájáért. Ő volt az ötletgazdája ennek a kölcsönös kiállításnak, ugyanakkor az Arad megyei Nagyzerindi művésztelepen már többször is részt vett, mely két telep között sikeres kapcsolat létezik .

Annak reményében, hogy tovább folytatódik az ebben az évben létrejött Arad és a Budapesti Hegyvidék közötti kapcsolat, a művészek nevében is kívánok minden látogatónak kellemes kiállításnézést.

 

Jó-jó! Ha nem is a Ménesi Kadarka, mint nyáron Aradon.

 

 


Simó Margit: Purgatórium című sorozatát nézik:
Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, (tanár, országgyűlési képviselő, miniszter)
és
Horváth László, a budapesti Puskás Technikum igazgatója, „tiszteletbeli aradi”

 

 


„Jövő év április 12-én lesz 50 éve, hogy J. A. Gagarin körberepülte a Vosztok (Kelet) űrhajón a Földet”
Jutott eszébe Lacibácsinak Strois Iosif: Nyugat című ceruzarajzáról