Bencze György: Életutam

 

 A Puskás-tanárok közül kettõt emelnék ki, akik nyilvánvaló hatással voltak a késõbbi pályámra, a két osztályfõnökünket:

          Kis Kálmán tanár úrra (matematika-fizika) mindenki szeretettel emlékszik, szigorú, követelményeket támasztó egyéniségével nagyon megfogta az osztályt. Engem pedig különösen. A fizika-órái egy új világot nyitottak meg, szinte tanulni sem kellett az anyagot. Az elsõ "tudományos"-nak mondható elõadásomat is az osztály szenvedte végig (bocs fiúk...), amit egy diákköri napon tartottam az elektromágneses hullámokról (ma is megvan, vállalom).

          Gáfor Mihály (átvitel-technika) szeretetével és bizalmával tisztelt meg minket, például ránk bízta az akkori átvitel-technikai labor javítását, karbantartását. Innen természetes út vezetett egy olyan irányba, ahol a tudomány ötvözõdik a technikával, a mûszaki  megoldásokkal, és amit úgy neveznek, hogy kísérleti fizika.

 
Az egyetem után az akkori KFKI-ban (Központi Fizikai Kutató Intézet, Csillebérc, itt vagyok ma is) lézerekkel, holográfiával kezdtem foglalkozni (elektromágneses hullám ez is!). Majd a nyolcvanas évek elején lehetõség adódott a dubnai (akkori Szovjetunió) nemzetközi kutató intézetben optikai elven mûködõ részecskedetektorok kutatásában részt venni. Ekkor kerültem kapcsolatba a kísérleti részecskefizikával, azzal a sokszínû világgal, ami a legalapvetõbb kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan keletkezett és mibõl áll az anyag, az anyag és energia viszonya, a különbözõ erõk hatása.

 A rendszerváltással megnyílt a lehetõség, hogy magyarok is dolgozhassanak a szakma Mekkájában, a Genf melletti Európai Részecskefizikai Laboratóriumban, ismertebb nevén a CERN kutató intézetben, részt vegyenek az ott folyó munkában.  Nálam ez azóta is tart, immár 22 éve, ahol az idõ nagy részét töltöm. Ez alatt  számos részecskedetektor kifejlesztésében és megépítésében vehettem részt. Ezek jó része már mûködik a mostanában nagy publicitást kapott LHC (Large Hadron Collider - Nagy Hadron Ütköztetõ) berendezéseiben, és szolgáltatja a mérési adatokat a fizikai kutatások számára. De nincs megállás, már dolgozunk a berendezések következõ nemzedékén.

 Az évek során számos diákkal dolgoztam, akikbõl mára már önálló fizikus lett. Ezért is biztos vagyok benne, hogy a Puskás soraiban most is ott ülnek jópáran, akiket - mint egykor engem Kis Kálmán Tanár Úr hatására - már megfogott a fizika.

 Ezúton felhatalmazom õket, ha van kedvük és kérdésük, nyugodtan írjanak a gyorgy.bencze[kukac]cern[pont]ch  címre, ha tudok, segítek, információval, tanáccsal.

 
Genf, 2011. március 2.

 Bencze György, fizikus


Tabló előtt


Az LHC gyorsító egyik nagyberendezése: a CMS és építői (sisakban)


Fizikus kedvenc tortája = "Energia-bomba"