PROHÁSZKA RAJMUND: ÉLETÚT

 

Messze kerültem a szakmától, de az alaptudás, amit a Puskásban kaptam, meghatározó volt életemben. Az a céltudatos, logikus gondolkodási mód,  amit észrevétlenül belénk neveltek, tudásunk, cselekvéseink alapja lett.

Az előfelvételi alatt a HTI-ben dolgoztam, majd a főiskola után a VILATI egri gyárába kerültem. Még nem voltam 25 éves, mikor kineveztek osztályvezetőnek. Feladatom az anyagellátás és a kooperáció irányítása volt. A VILATI abban az időben komoly technológiai fejlesztéseket hajtott végre, 5 csarnokot és egy irodát épített. Itt készült az akkori - a legkorszerűbb - NYÁK üzem. A kivitelezőkkel is sok volt a kooperációs tevékenység, aminek az lett a vége, hogy átigazoltam az akkor nagyon jó nevű Heves Megyei Tanácsi Építőipari Vállalathoz, hasonló beosztásba. Ez akkor az ország leginnovatívabb építőipari cége volt, sok fejlesztéssel, szabadalommal. Az első hazai műanyag ablakgyártásnál így tudtam közreműködni, megteremteni az itthoni gyártás feltételeit. (Akkor 33 éve az önfúró csavar, nyíló-bukó vasalat vagy a teflon fólia még nehezen beszerezhető termék volt.) Kreatív közösség jött össze  Egerben, 18 megadott szabadalmunk volt, amiért megkaptam a Kiváló Újító ezüst, majd arany fokozatát.

1980-ban indult a győri Tanácsi Építőipari Vállalat-nál a műanyag ablakgyártás, ide csábítottak 1981-ben. Az akkori ipari főmérnökséget szerveztük át később önálló Kft-vé, aminek azóta vagyok az ügyvezetője. Mára az Ablakcentrum Kft. egy minőségért elkötelezett ablakgyártó és beépítő cégből komplett épületenergetikai beruházásokat kivitelező céggé nőtte ki magát. Jó csapatot sikerült összehoznunk, több elismerést kaptunk, illetve kaptam (Magyar Termék Nagydíj 5 alkalommal, Klímabarát Termék Nívódíj, Construma Vásári Nagydíj, Construma Újdonsági Díj, Az Év Üzletembere, a Megye Gazdaságáért).

Mindig lelkesen vállaltam civil szervezetekben feladatot. A Gépipari Tudományos Egyesület (Eger, tagozati titkár), Magyar Építőanyag Gyártók Szövetsége (1996-tól elnökségi tag) MATA Ajtó-Ablak Szövetség (1995-től elnök), Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (2005-től alelnök). Részt vettem az épületenergetikai országos programok javaslatainak kidolgozásában, megvalósításában.

A minőségi ablakgyártás fejlesztésért, az egyesületi munkáért, az épületenergetika terén végzett tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kaptam 2010 márc.15.-én a Köztársaság elnökétől.

Prohászka Rajmund