Sergyánékkal Fóton

2012. 03. 10


Résztvevők:  Bencze György és neje Marika, Bilszky László és neje Marika, Farkas Ferenc és neje Ilike, Sergyán Zoltán és neje Pötyi, Zord Károly és neje Irénke (10 fő)

Az Ópusztaszeri  Emlékpark megtekintésével kezdődött sorozat (Egerszalók, Kántoréknál Velencén, Bilszkyéknél Ferenc-nap) részeként Sergyán Zoli meghívta a "kemény mag"-ot március 8-án esedékes névnapjának megünneplésére a fóti Fáy Présházba. A Fóti Katolikus Templomnál találkoztunk, idegenvezetéssel megtekintettük a templomot. Ezt követte az ebéd a híres Fáy Présház-ban. (Itt mutatta be Jedlik Ányos egyik találmányát, a szódavízet. Itt itta Vörösmarty Mihály az első fröccsöt és erről rögtön megírta a "Fóti dal"-t.)


Fóti Katolikus Templom:

1845-ben gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál. A tervek elkészítése Ybl Miklóst kérte fel - s bár a szabadságharc és a gróf raboskodásának idején szünetelt az építkezés-, 1855-re elkészült.  (A Károlyi családról bővebb információ < rákattintással elérhető!)

        


Szent Lucentius vétranú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.


Kazettás mennyezet

Az altemplomban:

               


Gaetano Bianchini egyedülálló márványberakásos intarziája díszíti a fekete márvány oltárt; ez a templom művészileg legértékesebb alkotása. 


Fót Fáy Présház:





A kép bal-felső sarkában Agárdi Gábor festményének részlete látszik




Az étterem egyik specialitása: a túrógombóc


Összeállította: Sergyán Gy. Zoltán (Bilszky László és saját fényképeit felhasználva)