Zordéknál Hegymagason, kirándulás Somogyvárra

2012. 05. 29-31


Résztvevők:  Bilszky László és neje Marika, Farkas Ferenc és neje Ilike, Sergyán Zoltán és neje Pötyi, Zord Károly és neje Irénke (8 fő)

Az Ópusztaszeri  Emlékpark megtekintésével kezdődött sorozat (Egerszalók, Kántoréknál Velencén, Bilszkyéknél Ferenc-nap, Sergyánékkal Zoltán-nap) részeként Zord Karcsiék meghívásának eleget téve 3 napot töltöttünk náluk Hegymagason. A 2. napon felkerestük Somogyváron a bencés apátság romjait.Kilátás Zord Karcsiék házától /1


Kilátás Zord Karcsiék házától /2

Kész az ebéd! Jó étvágyat kívánunk!


Balaton vízmérleg (családi emlék)


Szigliget kikötőnél

Somogyvárra Keszthelyen, Fonyódon át autóztunk. Fonyódtól figyelve kicsit zavaró volt a 3 különféle jelzőtábla: Somogyvár, Szent László Emlékhely, Bencés Apátság. A bencés apátságot Szent László király alapította 1091-ben. A lovagkirályt e falak között temették el 1095-ben, később földi maradványait Nagyváradra vitték. Somogyvár az országrész szellemi-közigazgatási központja volt ötszáz éven át. Az apátság régészeti feltárását 1972-ben kezdték meg, az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg az emlékparkot a nyilvánosság előtt. Méltán lett a feltárt rom - Ópusztaszer és Mohács után - nemzetünk harmadik Történelmi Emlékhelye.


A bejárati épület


Kőbe vésett alaprajz (a bejáratnál)


Látkép a fatoronyból


Csoportkép /1


Csoportkép /2


László király harca a kun vitézzel (másolat a gelencei templomból)
Erdélyi osztálykirándulásunk során 2010-ben Székelyderzsen ugyanerről láttunk egy másik freskót!


Rekonstruált rész


Együtt /1


Együtt /2


Együtt /3


Háttérben a lovagszobor

Összeállította: Sergyán Gy. Zoltán (Bilszky László és saját fényképeit felhasználva)