Az informatika OSZTV döntője a Puskásban

2012. március 28-30.

A 2011/12-es tanévben is a Puskás Tivadar Távközlési Technikum adott otthont az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny informatika szakmacsoport döntőjének, ahol négy szakma legkiválóbb diákjai adtak számot tudásukról. A Centroszet TISZK égisze alatt megszervezett és lebonyolított versenyt március 30-án – Vályi Nagy-Vilmos infokommunikációért felelős helyettes államtitkár részvételével – ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás zárta. A Puskás diákjai idén is csak a műszaki informatikusok között indultak, de ott ők érték el a legjobb eredményeket. A legsikeresebb iskola az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola volt két arany- és egy bronzéremmel.

Az informatika OSZTV négy kategóriájában – informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető, gazdasági informatikus, webmester és műszaki informatikus – a több mint 430 induló közül tíz-tíz diák jutott be az országos döntőbe, ahol egyenként legalább 71%-os teljesítményt kellett elérniük ahhoz, hogy mentességet kapjanak az OKJ-s vizsga alól. A Puskás diákjai közül öt versenyző szárnyalta túl a 71%-os „álomhatárt” a műszaki informatikus szakmában. A képzeletbeli dobogó első fokára Cseri Sándor Ádám (14. a) állhatott fel, Horváth Milán Szabolcs (14. a) második helyezést ért el, Berkecz Ádám (14. a) pedig a harmadik legjobb eredményt mondhatja magáénak.

 

 

 

Az OSZTV versenyzői és versenybizottsági tagok

 

 

 

 

Dr. Horváth László Ferenc igazgató úr beszéde

 

Szép jó napot kívánok mindenkinek!

Dr. Horváth László Ferenc a becsületes nevem. Kötelességem saját és hasonszőrű doktortársaim nevében kijelenteni, hogy az én disszertációmat kilenc hónap alatt bírálták el, és a mai napig is érvényben van. Eredetileg „Horváth László vagyok, alias lacibácsi” mondattal kezdtem volna ezt a bevezetőt, azonban nem akarom megadni ellenségeimnek azt az örömöt, hogy akár csak egy percig is azt higgyék, hogy az én doktori cselekményem körül is bizonyos viták vannak.

A Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója vagyok immáron huszadik éve. De nem erre vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy 1963-tól 1967-ig ide jártam, itt szereztem meg távközlési technikusi oklevelemet.

Az informatikai szakmacsoport országos szakmai tanulmányi versenyei zajlottak iskolánkban az elmúlt napokban. Ez már a második alkalom, hogy az a megtiszteltetés érte az iskolát, hogy az új OKJ szerinti négy legnagyobb szakképesítés versenyeiben döntőt rendezhetünk.

 

Engedjék meg, hogy bemutassam az egyes versenycsoportok felelőseit:

– a gazdasági informatikus csoport versenyfelelőse: Nemcsik János,

– az informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető versenycsoport vezetője: Csontó Béla,

– a műszaki informatikus versenycsoport vezetője: Módos Gábor,

– a webmester versenycsoport vezetője: Vajda László.

 

Most már sejtjük, hol vagyunk, az ország még hiányzik. Énekeljük el együtt Magyarország Himnuszát.

 

Tudom, hogy ízlések és pofonok különbözőek, ezért mosakodással kell kezdenem! (Több szempontból is.)

Először is tudom, hogy elsőként a vendégeket kellene bemutatnom, de őket végre sikerült az első sorban elhelyeznünk. Így ők a műsort a legjobb helyről láthatják. Nem kell a pódiumról lefáradniuk, majd visszakapaszkodniuk. Egy séta, egy bemutatás – ez volt a leckém. Csak gyorsan, pattogósan.

Másodszor: a Puskás egy több mint 90%-ban botlábú, zeneileg süket és mutáló hangú fiúkat tanító műszaki középiskola. Így:

– nincs kórusunk,

– nincs tánckarunk, ha valaki „táncparódiát” szeretne látni, jöjjön el a szalagavató bálunkra…

– nincs zenekarunk sem, habár egy-két Kossuth-díjas zenész is nevelkedett ezen falak között. Ilyen volt Bródy János. (Mondom neki: „Gyere, OSZTV-döntő lesz nálunk!” Erre ő: „Olyan összejövetelen, amelyben „Sz” betű szerepel, elvből nem lépek fel. Az SzSzSzR miatt.”)

Van nekünk egy szavaló, mese–novellamondó diákunk, Szabó Ricsi. Arany Pálma, Arany Katedra, Arany János-díj – mind a határon innen, mind azon túl elnyerte. Óriási fazon. A humán műveltségi zsűrik zseninek találják. Veresre tapsolták a tenyerüket a produkcióin, és teleaggatták érmekkel.

Tavaly itt, a Kárpát-medencei nagydíjas székely népi novellával, a „Csorba vót a leány” cíművel lépett fel. Az ifjúság halálra röhögte magát… A zsűri? Fintorgott: „Lacikám, ez azért túlzás. Informatika-, és nem erotikaversenyre gyűltünk össze. Mindennek van határa!...”

És akkor, mivel a Puskás a Centroszet TISZK tagja: tavaly a TISZK-ből a gyönyörű „MACIVÁ-s” lányok gúlát építettek, a „TÁLENTUM-os” táncosok meg a „Chicagóból” egy nem éppen népi táncos részletet adtak elő. Így a lányokon még pendely sem volt… Egyszóval, frenetikus volt: azok az idomok, azok a figurák...

Tudom, erkölcstelen volt. Mármint egy informatika OSZTV-döntőn. Mármint… MEA CULPA, MEA MAXIMA CULPA!

Don’t worry, Tamás! Be happy, Éva! Nem lesz tánc, nem lesz bohóckodás.

„Ez egy korrekt, országos szakmai verseny. Ez Magyarország legnagyobb informatikaversenyének döntője. Több komolyságot kérek. A verseny az verseny. A krumplileves az krumplileves. Ugye, Lacibácsi?”

Megértettem. Szakmai lesz. Száraz lesz, unalmas lesz, de tényszerű. Szép álmokat, rózsás csókokat!

Hogy túl sokat beszélek? Hogy ez nem a Kossuth-díj, nem a Széchenyi-díj díjkiosztó gálája? Kedveskéim: nincs igazatok! Be se kell hunynom a szememet, és ahogy Nikola Tesla mondotta volt: itt, a homlokom közepén levő harmadik szememmel körbenézve több Kossuth- és Széchenyi-díjas is felrémlik. Mármint a távoli jövőben, a hallgatóság soraiból. (Ne örülj, Tamás, abban a sorban érdemkereszteket fognak osztogatni!)

 

Na, ennyi rizsa után csapjunk bele a „lecsóba”!

Következik – hiszen a Gyáli úti, Puskás Tivadarról elhíresült almamáterben vagyunk – a „Hol sírjaik domborulnak” című prezi a Puskás családról.

A prezi egy magyar termék. A „Nagy Testvérben”, a BME Villamosmérnöki Karának Informatika Szakán fejlesztették ki. (Mi vagyunk az egyik legnagyobb beszállítójuk: átlagosan évi 40-50 diákunkat iskolázzák be!)

A prezi nem PowerPoint, hiszen nem amerikánus, hanem magyar termék. (Tudom, tudom: a Microsoftot mint szponzort szeretni kell. Szeretjük is. Ők adták nekünk Charles Simonyit, tudjátok, az excelest, a celláival meg az ISS-sel, lesz még róla szó!

Szóval prezi. Előadja az Óbudai Egyetem, születéskori nevén Kandó Kálmán Műszaki Főiskola TDK-n nagydíjat nyert művét Horváth Milán. 14.-es Puskás-diák volt. Biciklista, asztalitenisz-bajnok és műszaki informatikus (jaj, ezzel titkot árultam el!).

MEA CULPA (mégiscsak be kellett volna hozni azt az imazsámolyt)!

Tiéd a placc, Milán!

 

 

 

Mint közismert, Puskás Tivadar a modern kori médiát, a műsorszórást teremtette meg a Telefonhírmondóval. A vox humanát, az élőbeszédet, az élő éneket, a zenét juttatta el a kussoló hallgatósághoz. (A tévé már csak képet rakott a hang mellé.)

A Magyar Nemzeti Bank egy fém, szögletes 1000 Ft-os érmét adott ki néhány éve a Telefonhírmondó világpremierjének tiszteletére.

Megkérem a kedves hoszteszeimet, hogy a versenyzőknek, felkészítőiknek és kedves vendégeinknek adjanak át egy-egy telefonhírmondós emlékérmet!

(Lányok, csak semmi erotika, csak semmi… Csak szerényen, szűziesen! A lelketek tükröződjön, ne a szemetek villogjon!)

 

 

 

Csodálatos év a Gyáli úti almamáter életében ez a 2012-es, hiszen éppen 100 esztendeje, 1912-ben kezdte meg áldásos oktatási tevékenységét.

A díszünnepségre október 24-én 18 órakor a Vígszínházban fogunk összegyűlni. A vígszínházi látogatásoknak már hagyományai vannak:

– ott ünnepeltük – 1962-ben – az alapítás ötvenedik évfordulóját,

– ott vehették át legjobb rászoruló tanulóink évente tucatjával a Fővárosi Tanulmányi Ösztöndíjat, pedig akkor még nem voltunk fővárosi fenntartású iskola,

– ott tiszteltek meg bennünket a „Pro Scholis Urbis”, a „Város Oktatásáért” elismerő címmel, pedig még akkor sem voltunk fővárosi fenntartású iskola.

Összegezve: szeretjük a Vígszínházat, szép a Vígszínház, jó helyen van a Vígszínház, csak annak ellenére, hogy Budapest egyik legnagyobb színháza, nekünk kicsi.

Az 1022 ülőhelynél több barátunk és irigyünk van, akiket meg szeretnénk hívni. A barátokat, hogy tapsoljanak, az irigyeket, hogy megbékéljenek. Az utóbbi időszakban nem várható a Vígszínház bővítése. Ezért mit volt mit tenni, „szatellitrendezvényeket” kapcsoltunk a 100 éves évfordulóhoz.

Önök, kedves Vendégeink, és Önök, kedves versenyzők, most is egy ilyen szatellitrendezvényen vannak jelen. Hogy barátként vagy irigyként jelent meg, döntse el mindenki maga…

Nézzük ezen rendezvények sorát.

 

 

Az első szatellitprogram egy valódi szatellit, a 2012. február 13-án Föld körüli pályára bocsátott MASAT-1 volt. Ebben a kísérletben, a kísérlet rádiókommunikációs szakában igen aktívan részt vett és részt vesz a Puskás Tivadar Technikum azonos nevű rádióklubja.

Emlékezzünk csak: 2007-ben Simonyival kezdődött, majd 2009-ben ismét Simonyi és bájos felesége, Lisa következett. Majd szoros együttműködés a legendás HA5MRC Műegyetemi Rádióklubbal… És már csak három évet kellett várni…

Kérem, tekintsenek meg egy néhány perces kisfilmet a MASAT-1–Puskás kapcsolatról. Szeretném előrebocsátani, hogy a MASAT-1 10x10x10 cm-es, egy kilogramm tömegű kocka. 50 ezer óra munkával, négy évig építették doktoranduszhallgatók. A fellövés során 28 g terhelés érte. Kiváló egészségnek örvend, míg a társaságában kilőtt tizenegy űrobjektumból egy sem működik. Sajnos az ESA, az Európai Űrügynökség sokkal büszkébb rá, mint Magyarország. Ha netalántán leesne, az lenne médiaszenzáció. De röpül! Nézzük a filmet! (…)

 

Több mozi nem lesz. Végre elfoglalhatják helyüket a díszvendégek!

Felkérem Vályi-Nagy Vilmos urat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárát, hogy foglalja el helyét.

Felkérem Dr. Kozma László egyetemi docens urat, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Karának dékánját, két szakmacsoport zsűrielnökét, hogy foglalja el a helyét.

Felkérem Jusztin Tamás vizsgaelnök urat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársát, hogy foglalja el a helyét.

Felkérem Dr. Tellné Horváth Zsuzsanna asszonyt, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság osztályvezetőjét, hogy foglalja el a helyét.

 

Megkérem a kedves hoszteszeimet, hogy a zsűritagoknak adjanak át egy-egy papír MASAT-ot emlékül!

(Lányok, csak semmi erotika, csak semmi… Csak szerényen, szűziesen! A lelketek tükröződjön, ne a szemetek villogjon!)

 

 

A második szatellitrendezvény a Kapu Kupára (Kandó–Puskás Kupára) elkeresztelt kispályás futballtorna volt. A két oktatási intézmény válogatottjai mellett a Magyar Rádiótól és a Magyar Televíziótól is indult néhány csapat.

Kemény, de igazságos csata után a bronzérem lett a Puskás vegyes, diák-tanár csapatáé. Hagytuk győzni a Sport TV játékosait. De így sem kerültünk a képernyőre. Ez a mi formánk... (De már megszoktuk ezt, például Aradon, Recsken vagy a 301-esben.)

 

Nagy nap volt 2012. március 22-e. A Magyar Posta forgalmi bélyeget adott ki a 100 éves Gyáli úti Puskás Tivadar Távközlési Technikum tiszteletére, emlékborítékkal, elsőnapi díszpecséttel.

Megkérem a kedves hoszteszeimet, hogy osszák ki a díszborítékokat!

(Lányok, csak semmi erotika, csak semmi… Csak szerényen, szűziesen! A lelketek tükröződjön, ne a szemetek villogjon!)

Tetszenek tudni, Magyarországon ez szokás. Például szintén az idén lett százéves a Horváth Mihály téri, a Lúdas Matyi szerzőjéről elnevezett iskola, róluk egy egész forgalmi sort adtak ki. Vagy tévedek? (Ez a poén nem jött be. Hiányos irodalmi műveltség. A Lúdas Matyit Fazekas Mihály követte el – a szerk.)

 

 

És felvirradt az Úr 2012. esztendejének március 28-i napja, amikor is kezdetét vevé a negyedik szatellitrendezvényünk, az informatika OSZTV döntője.

Puskás Tivadarról, a modern kori média megteremtőjéről már mindent elmondtunk. Őt és találmányát, a műsorszórást csak az internet lépte túl. Az internet – mint tudjuk – már interaktív, a felhasználó aktívan részt vesz a kommunikációban.

Ki lenne avatottabb erről beszélni, mint Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Felkérem az államtitkár urat, hogy avasson be minket a nemzeti távközlési gerinchálózat általunk is megismerhető titkaiba.

 

 

Vályi-Nagy Vilmos helyettes államtitkár úr beszéde

Nagyon sok szeretettel köszöntöm az iskola igazgatóját, dr. Horváth László Ferenc urat, a rendezvény szervezőit, az iskola tanárait, mindazon diákokat, akik a szakmai versenyen részt vettek, és természetesen az iskola hallgatóit is. Mielőtt a nemzeti távközlési gerinchálózatról beszélnék, úgy gondolom, eleget kell tennem az igazgató úr kérésének, és egy nagyon hosszú, lehetőleg unalmas előadást kell tartanom mindarról, ami az infokommunikációs ágazatot körbeveszi. De a viccet félretéve, azt gondolom, nagyon fontos, hogy kreatívak legyünk. Érvényes ez a képzőkre, érvényes a hallgatókra, a diákokra is, hiszen ezen a területen, ebben a szakmában, ágazatban nem lehet sikereket és eredményeket elérni akkor, ha nem hallgatunk a saját gondolatainkra, ösztöneinkre, ha nem vagyunk kreatívak, ha nem vagyunk kitartóak és szorgalmasak. Ebben a folyamatban elengedhetetlenül fontos, hogy egyéb dolgokra is figyeljünk. Ilyen például a humor, ami nélkül sokkal szürkébb és nehezebb lenne az életünk, de ilyen a sport és a kultúra is, ami nagyon jól ötvözhető az infokommunikációs tevékenységgel vagy akár a tanulással is.

Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ezen a téren elinduljon egy olyan változás, amely lehetőséget teremt az ágazatnak arra, hogy hosszú-hosszú évek, évtizedek után végre sokkal nagyobb hangsúlyt kapjon az informatika- és a műszaki képzés. Ebben a folyamatban az első helyre teszem az oktatók megbecsülését, hiszen megfelelő színvonalú, megbecsült oktatói gárda nélkül nagyon nehéz világszínvonalú eredményeket elérni. Ebben a folyamatban nagyon fontos szerepe lesz az új infokommunikációs stratégiának, amelynek a kidolgozásán jelenleg is dolgozunk, és reményeink szerint a magyar kormány hamarosan elfogadja. Fontos szerepe van abban, hogy azok a diákok, akik különböző oktatási intézményekben ezen a területen végeznek, lehetőséget kapjanak egyrészt az országtól, másrészt az élettől arra, hogy a megszerzett tudást felhasználhassák, kamatoztathassák és továbbfejleszthessék. Fontos szerepe van a szakmai munka mellett a nyelvi képzésnek is, így mindenkit szeretnék arra ösztönözni, hogy minél több nyelvismeretre minél magasabb szinten tegyen szert, és ennek érdekében minél több nemzetközi kapcsolatot próbáljon szerezni saját maga, egyénileg is. Ha ezeket az alapokat sikerül lerakni, akkor már csak rajtunk, rajtatok múlik, hogy mit tudunk ebből elérni. Az előbb láttuk a prezinek a lehetőségeit, eszközeit is, és azért azt is szeretném elmondani, hogy a prezi önmagában Magyarországon nem tudott sikeresen megvalósulni, mert nem voltak meg azok a pénzügyi, financiális feltételek a termék továbbfejlesztéséhez, nemzetközi piacra viteléhez, „berobbantásához”, amelyek lehetővé teszik azt, hogy egy magyar termék nemzetközi szinten is sikeres legyen. Éppen ezért szeretnénk minél több olyan kezdeményezést, olyan terméket, olyan magyar kötődésű informatikai céget, menedzsert megismerni, programot felkarolni, amelyen keresztül ezt a szektort tudjuk erősíteni.

Ebben a folyamatban – mint ahogyan említettem – nagyon fontos szerepet játszik a kreativitás, és ezen a téren az egyik fontos termék a nemzeti távközlési gerinchálózat formájában valósult meg. Hosszú éveken keresztül mondták azt – közgazdászként magam is hallottam –, hogy a piac nagyon sok mindent meg tud oldani, azonban ezzel magam is vitatkozom az utóbbi évek eredményei alapján. A piac egy bizonyos szegmense igyekszik monopóliumot kialakítani, ezáltal egy vagy néhány szereplős piac jön létre. Így azonban a piaci verseny nem kényszeríti ki a maximális teljesítményt. Éppen ezért gondoltuk állami oldalról, hogy létre kell hozni egy olyan erős állami távközlési gerinchálózatot, amely egyrészt versenyképes a piaci szereplők termékeivel, másrészt olyan újításokat tudunk megvalósítani ezen hálózatfejlesztés során, amelyek nagyon komoly konkurenciát teremtenek a Magyarországon működő piaci cégeknek, és nemzetközi szinten is sikerként értékelhetők.

E folyamatban – többéves fejlesztés eredményeként – a Nemzeti Információs és Infrastruktúra-fejlesztési Intézet, valamint a Magyar Villamos Művek alapvetően a villamosvezetékeken alapuló informatikai távközlési gerinchálózatot épített ki országosan. Ez nem egy szokványos informatikai fejlesztési megoldás. Szerencsére itt is voltak olyan szakemberek, akik ebből az iskolából kerültek ki, és a mai napig nagyon büszkék arra, hogy itt végeztek, itt szerezték meg azokat az alapokat, amelyekre később tudtak építkezni. Döntően az a néhány fős fejlesztői–tervezői csoport, nyolc-tíz ember kezdte el az MVM hálózatán azt az optikai fejlesztést, amelynek eredményeképpen óriási sávszélességet tudunk biztosítani, jelenleg még csak az állami szereplőknek, költségvetési intézményeknek. Itt az volt az elsődleges szempont számunkra, hogy csökkentsük az állami kiadásokat, csökkentsük azokat a forrásokat, amelyeket az állam működésére biztosítunk. Ugyanakkor szeretnénk ezen továbblépve olyan piaci szolgáltatásokat is biztosítani, amelyeken keresztül Magyarország kistérségeit, hátrányos helyzetű térségeit is ki tudjuk majd szolgálni. Ennek keretében, különböző hazai és európai uniós források felhasználásával igen intenzív hálózatfejlesztésbe kezdtünk tavaly. Ennek az első szakasza zárult le novemberben, és az eredményeként 3100 végpont migrációja kezdődött el és zajlik jelenleg is a költségvetési intézményeknél, illetve 5000 végpont migrációja kezdődik majd el az oktatási, közművelődési intézményeknél szintén ebben az évben. Ettől a programtól azt várjuk, hogy végre valós szélessávot tudunk biztosítani az intézmények számára, és nem egy-kettő-négy megán kell egy vidéki iskolának küszködnie, vagy egy költségvetési intézménynek arra várnia, hogy a központi adatbázisban lévő adatok valahogyan letöltődjenek hozzá, és az ügyintéző az adott ügyfolyamatot 15-20 perc alatt elintézze, amely egyébként félperces munka lenne.

El sem tudjátok képzelni, hogy milyen jelentőséggel bír egy ilyen fejlesztés. Az élet minden területére kihat azon keresztül, hogy felgyorsítja a hivatali ügyintézést, fejleszti ezt a technológiát. Egyrészt új lehetőségeket nyit a fejlesztésben, másrészt megtanít pályázni bennünket. Itt is szeretném elmondani azt, hogy ha bármilyen intézmény szeretne valamilyen fejlesztésbe kezdeni, akkor alapvetően uniós forrásokban vagy egyéb nemzetközi alapokban kell gondolkodni. Ez is egy olyan terület, amit meg kell ismerni, meg kell tanulni. A lehetőségek korlátlanok, akár egyéni képzési célokra, akár szervezetek, hivatalok, intézmények részére számtalan program áll rendelkezésre, akár oktatás-, akár kutatás-, akár gazdaságfejlesztéssel kapcsolatosan. Ahhoz, hogy ezeket a programokat maximálisan ki tudjuk használni, szükség van arra, hogy megtanuljunk pályázni, szert tegyünk pályázati ismeretekre, pályázatírói képességekre, hogy ezeken keresztül pályázati forrásokhoz juttathassuk az intézményeinket.

Visszatérve a távközlési gerinchálózatra, ennek a fejlesztése 2013 végéig tart. Ezen a fejlesztésen keresztül valamennyi kistérségi központig el fogunk jutni, és számos hátrányos helyzetű kistérségben, településközpontig viszünk szélessávot. Általában tíz gigákat tudunk ezen szálakon keresztül biztosítani, ezt tudjuk sokszorozni, és erősen gondolkodunk azon, hogyan tudnánk a jelenleg Magyarországon használt maximális 100 gigás kapacitást áttörni, és magasabb szintekre eljutni. Itt szeretném jelezni, hogy hamarosan egy nagy bejelentésre kerül sor a kormányzat részéről, egy hatalmas infokommunikációs beruházás valósul meg Magyarországon. Magyarország történetének legnagyobb infokommunikációs beruházása lesz, ahol nagyon fontos szerepet játszik a távközlés, az adatátvitel, és úgy tűnik, hogy itt fog felépülni a világ legnagyobb sávszélességű adatátviteli hálózata is, amelynek a beruházásai valószínűleg már ebben az évben megkezdődnek.

Arra szeretnék mindenkit ösztönözni, hogy tanuljon, képezze magát, ne veszítse el a kreativitását. Emellett nyugodtan szórakozzon, de használja ki azt a lehetőséget, hogy ezen intézmény falai között tanul, ápolja az iskola hagyományait, de ne felejtse el, hogy a múltból nem tudunk megélni, hiszen a jövő záloga a tudásunk. A tudás azonban önmagában kevés ahhoz, hogy értéket teremtsünk. Szorgalom és kitartás szükséges ahhoz, hogy valós eredményeket tudjunk elérni.

Szeretném megköszönni mindazon diákok munkáját, teljesítményét, akik pályáztak, részt vettek a szakmai tanulmányi versenyen. Szeretném megköszönni az iskola vezetésének a munkáját, kitartását, szorgalmát, energiáját a szervezésben. Kívánom a szervezőknek, hogy továbbra is ilyen energiával tudják megtartani ezeket a rendezvényeket a versenyeket, és azt tudom ígérni, hogy ehhez a szükséges forrásokat a minisztérium a jövőben is biztosítani fogja. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Dr. Horváth László Ferenc igazgató úr:

Megköszönöm államtitkár úr igazán megszívlelendő és mélyenszántó gondolatait, és szeretném újra hallani az utolsó mondatot: „…azt tudom ígérni, hogy ehhez (a versenyek szervezéséhez) szükséges forrásokat a minisztérium a jövőben is biztosítani fogja”. Jól hallottuk? (Vályi-Nagy Vilmos bólint: Igen.)

A szélessáv adta lehetőségeket figyelembe véve multiprogramozottá válunk.

Megkérem a kedves hoszteszeimet, hogy adják át a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. „túlélőcsomagját” minden kedves versenyzőnek! (Lányok, csak semmi erotika, csak semmi… Csak szerényen, szűziesen! A lelketek tükröződjön, ne a szemetek villogjon!)

Közben a jó öreg Puskás-szokásnak megfelelően – aki nálunk beszél, annak szögelni is kell! – felkérem az államtitkár urat, hogy helyezze el a nevével ellátott emlékszöget az iskola zászlórúdján.

 

Vályi-Nagy Vilmos helyettes államtitkár szögelt…

 

 

…majd átadta az első helyezetteknek járó okleveleket

Dr. Kozma Lászlóval, az informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető és a webmester szakma versenybizottságának elnökével együtt:

Informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető:

Kovács Tibor

Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen

 

 

Az informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető szakma dobogósai

I. helyezett: Kovács Tibor (Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen)

II. helyezett: Zelenai Tibor (Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, Jászberény)

III. helyezett: Kovács András (Számalk Szakközépiskola, Budapest)

 

Az első helyezett az Antók Mérnöki Iroda, valamint Magyar Villamos Művek különdíjait kapta, ezeket Antók Péter ügyvezető és Csontó Béla, az informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető szakma versenyfelelőse adta át.

 

 

Webmester:

Ladnai Zoltán

Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium, Budapest

 

 

A webmester szakma dobogósai

I. helyezett: Ladnai Zoltán (Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium, Budapest)

II. helyezett: Ember Gábor (Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Miskolc)

III. helyezett: Sipos Miklós László (Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium, Budapest)

 

Az első helyezett a Magyar Villamos Művek, illetve a Centroszet TISZK különdíjait is átvehette Vályi-Nagy Vilmos helyettes államtitkártól és Vajda Lászlótól, a webmester szakma versenyfelelősétől.

 

 

Vályi-Nagy Vilmos helyettes államtitkár és Jusztin Tamás vizsgaelnök, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa adta át az első helyezetteknek járó okleveleket:

 

Gazdasági informatikus:

Vásári Adrienn

Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium, Budapest

 

 

A gazdasági informatikus szakma dobogósai

I. helyezett: Vásári Adrienn (Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium, Budapest)

II. helyezett: Szalai Bence (Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola, Szombathely)

III. helyezett: Tóth Gábor (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr)

 

Az első helyezett az Oracle Hungary Kft. különdíját – egy 400 ezer Ft értékű Oracle-tanfolyamra való lehetőséget –, valamint a Vodafone Magyarország Zrt. különdíját is átvehette.

 

 

Műszaki informatikus:

Cseri Sándor Ádám

Puskás Tivadar Távközlési Technikum

 

 

A műszaki informatikus szakma dobogósai

I. helyezett: Cseri Sándor Ádám (Puskás Tivadar Távközlési Technikum)

II. helyezett: Horváth Milán Szabolcs (Puskás Tivadar Távközlési Technikum)

III. helyezett: Berkecz Ádám (Puskás Tivadar Távközlési Technikum)

 

Az első helyezett a Fővárosi Önkormányzat különdíját vehette át Módos Gábortól, a műszaki informatikus szakma versenyfelelősétől.

A webmester és a műszaki informatikus versenycsoport összes döntősét

a Microsoft Magyarország Kft. zárópartira hívta meg.

 

 

A 2011/12-es OSZTV győztesei:

Kovács Tibor – informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető

Vásári Adrienn – gazdasági informatikus

Ladnai Zoltán – webmester

Cseri Sándor Ádám – műszaki informatikus