TELLER EDE

magyar fizikus
1908. január 15.; Budapest


 
 

A középiskolát a Trefort utcai Minta Gimnáziumban végezte.

Rendkívül vonzotta a matematika és szeretett volna ezzel foglalkozni, de édesapja kérésére mégis vegyésznek kezdett tanulni, előszőr Budapesten a Műszaki Egyetemen. Pár hónap után Németországban folytatta tanulmányait és itt ismerkedett meg a kvantummechanikával.

Két év vegyészeti tanulmányok után véglegesen elkötelezte magát a fizika mellet. Sommerfeldnél folytatta a tanulást.

1928. július 14-én leugrott egy mozgó villamosról és az levágta jobb lábfejét. Gyógyulása után befejezte tanulmányait és 1930-ban doktorált.

Előszőr molekulák vizsgálatával foglalkozott.

Tanulmányi évei alatt megismerkedett szinte mindenkivel aki a fizika új területén akkor vagy később jelentős szerepet játszott (pl. A. Sommerfeld, Fermi stb.).

1933-ban vette feleségül Harkányi Micit.

Hitler hatalomra jutásakor átköltöztek a Angliába.

1935-ben G. Gamow hívására utaznak az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a George Washington Egyetemen tanít.

1938-ban a csillagok energiatermelését Gamowwal közösen a magfúzióval vagyis a termonukleáris reakcióval magyarázzák.

1939-ben közösen szerveznek konferenciát és az erre meghívottként oda érkező N. Bohrtól hallanak O. Hahn Németországban elért eredményéről, a maghasadásról.

Később dolgozik Los Alamosban az atombomba kutatásokon, de 1942 óta igazán a hidrogénbomba érdekli. Legfőbb hajtóereje az a félelme, hogy Sztálin veszélyezteti a békét és ezt megőrizni csak az erőfölény birtokában lehet. Az atombomba ledobását is ellenezte és ez vezette a hidrogénbomba kutatások szorgalmazásában is. 1952. november 01-én volt az első kísérleti robbantás.

Sokat foglalkozott az atomreaktorokkal is. Elnöke volt az Egyesült Államokban a Reaktorbiztonsági Tanácsnak. Felismerte az urán-grafit-víz típusú reaktorok veszélyforrását (Teller-effektus) és amerikában be is zárták ezeket.

Később csernobilban ez a Teller által korábban már leírt folyamat vezetett a katasztrófához.

Többször is látogatást tett a Paksi Atomerőműben és mindannyiszor megállapította, hogy az erőmű biztonságát és a szakemberek képzettségét tekintve a világ élvonalába tartozunk. Idézzük fel pár másodpercben szavait!
 


Teller Ede a Paksi Atomerőmű vezénylőtermében.