Germain Henri Hess (1802-1850)
Hess, Germain Henri (szül. 1802. aug. 7. Genf, Svájc - megh. 1850. nov. 30. Szentpétervár, Oroszország), vegyész, a hônek a kémiai reakciókban játszott szerepét tanulmányozta, ezzel megalapozta a termokémiát.

Évekig orvosi gyakorlatot folytatott Irkutszkban, majd 1830-ban a Szentpétervári Egyetem mûszaki karán a kémia professzora lett. Elsô vizsgálatai ásványokra és a Baku közelében talált földgázra terjedtek ki. Felfedezte, hogy a cukrok oxidációjával cukorsav jön létre. 1834-ben megjelent kémiakönyve sok évig alapmû volt Ororszországban.

Hess 1840-ben fogalmazta meg az állandó hôösszeg törvényét, amelyet Hess-tételnek is neveznek; eszerint egyik vegyületbôl egy másikat elôállítva a folyamatban szerepet játszó hô mennyisége mindig ugyanaz, függetlenül attól, hány lépésben keletkezik a kívánt termék. A Hess-tétel az energiamegmaradás sokkal átfogóbb törvényének az elôhírnöke volt, utat nyitott a kémiai termodinamikához, ahogyan azt Josiah Willard Gibbs amerikai fizikus a XIX. század végén kidolgozta.