Johannes Nicolaus Brønsted (1879-1947)
 

Brønsted, Johannes Nicolaus(szül. 1879. febr. 22. Varde, Dánia megh. 1947. dec. 17. Koppenhága), dán fizikai kémikus; elterjedt sav-bázis-elméletérôl ismert, amely megegyezik az angol Thomas Martin Lowry által kifejlesztett elmélettel. Bár egyidôben tették közzé elméletüket (1923), egymástól teljesen függetlenül dolgoztak. Brønsted szaktekintély volt a savak és bázisok katalitikus tulajdonságainak és erôsségének témájában is. Fô érdeklôdési területe a termodinamikához kapcsolódott, de fontos kutatásokat végzett az elektrolitoldatok területén is.

Brønsted apja általános mérnök volt, ô pedig vegyészmérnökként végzett (1899), majd a Koppenhágai Egyetemen doktorált kémiából (1908). Ekkor lett a fizikai kémia és a szervetlen kémia professzora is. Ezt a pozícióját élete végéig megtartotta.

Brønsted 1929-ben vendégprofesszor volt a Yale Egyetemen, a Royal Society tagja lett 1935-ben. A II. világháború alatt aktívan részt vett az ellenállási mozgalomban, és ezért 1947-ben a képviselôválasztáson bejutott a dán parlamentbe, de betegsége megakadályozta, hogy elfoglalja képviselôi székét.