A tojásszippantó

 


Főzzünk egy keménytojást, és tisztítsuk meg! Keressünk egy olyan kb. 1 literes lombikot vagy üveget, amelynek szájára a tojás kényelmesen ráültethető (legalkalmasabb erre a célra a régi, literes tejesüveg)! Gyújtsunk meg egy kis darab papírt (pl. egy fél papírszalvétát), és dobjuk az üvegbe! Amikor a papír elégett, helyezzük a tojást keskenyebb végével az üveg szájára! A tojás saját súlyától az üveg nyílására nyomódva, "légmentesen" zárja az edényt. Az üvegben kihűlő levegő nyomása csökken, és a külsó légnyomás a tojást belenyomja az üvegbe.

A tojás egyszerűen kivehető az üvegből, ha a szájával lefelé fordított üveg nyakához rázzuk, majd meleg vizet engedünk az üvegre. Ha a kifelé induló tojás már megszorult az üveg nyakában, akkor az üveget talpára állítva tegyük melegvizes edénybe. Nagyon látványos ahogyan a tojás felfelé kibukik az üveg száján!