a) Tegyünk friss tojást vízzel teli pohárba! A tojás a vízben elmerül. Lassan kevergetve oldjunk fel sót a vízben! A folyadék sűrűségének növekedtével a tojás egyszer csak úszni kezd. A só óvatos adagolásával elérhetjük azt is, hogy a tojás éppen lebegjen, azaz a folyadék és a tojás átlagsűrűsége egyenlő legyen.
Megjegyzés
A kísérlet alkalmas a tojás "frissességének" minősítésére is. Minél
kevésbé friss ugyanis egy tojás, annál kisebb az átlagos sűrűsége, így
a régi tojások már kevesebb só feloldása után is úszni kezdenek.
b) Friss tojást tegyünk vízzel félig telt pohárba, majd sózzuk a vizet addig, míg a tojás a folyadékból kiemelkedve úszni kezd! Rétegezzünk ezután - a két folyadék keveredése nélkül - tiszta vizet a sós fölé! A tojás a sós vízből kissé jobban kiemelkedve, a két folyadék határán úszik.
Megjegyzés
A tiszta víz könnyen rárétegezhető a sósra, pl. egy papírtölcsér
segítségével, amelyen át lassan, kis magasságból engedjük a vizet a pohárba.