A víz anomális hőtágulása

A víz 0 °C-ról melegítve először összehúzódik, 4 °C-on a legkisebb a térfogata, majd további melegítés hatására tágul. Töltsünk meg színültig egy vékony falú gömblombikot frissen kiforralt (buborékmentes) desztillált vízzel, majd zárjuk le kétfuratú gumidugóval! A dugó egyik furatába hőmérő, a másikba 20- 25 cm hosszú üvegkapilláris illeszkedik. (A hőmérő leolvasási pontossága legalább tizedfokos legyen!) A bedugaszolásnál ügyelni kell arra, hogy az edényben ne maradjon levegőbuborék! Rögzítsünk a kapilláris cső mögé mm-skálát, majd állítsuk a lombikot hűtőkeverékbe! (ábra). Hűtsük le a vizet 0 °C hőmérsékletre! A mérés e

kiindulási állapotában a víz kb. félmagasságig álljon a kapillárisban! Vegyük ki a lombikot a hűtőkeverékből, és hagyjuk lassan szobahőmérsékletre felmelegedni! Olvassuk le egyenlő időközönként a vízszint magasságát a kapillárisban, és a hozzá tartozó hőmérsékletet! A folyadékszint először süllyed, majd emelkedik. Ábrázoljuk az összetartozó mérési adatokat! A mérési görbének minimuma van. A minimális térfogat azonban 4 °C-nál magasabb hőmérséklethez tartozik. A kimért és az irodalmi érték eltérése abból ered, hogy a kapillárisban mért szintváltozás a folyadék és az edény együttes térfogatváltozását mutatja. Közönséges üveglombik esetén az eltérés 1-2 foknyi is lehet, kvarcüvegből készült edény esetén (ennek hőtágulása igen kicsiny) a mért minimumhely nagyon közel esik 4 °C-hoz.