Higannyal félig töltött lapos üvegedénybe helyezzünk parafa dugóból
vágott korongot! Nyomjuk ezután a korongot egy üvegbottal az edény fenekére,
és a dugót kissé ide-oda forgatva szorítsuk azt erősen az alsó üveglaphoz!
Kiemelve az üvegbotot, meglepetéssel tapasztalhatjuk, hogy a könnyű parafa
korong a higany alatt marad.
A jelenség oka az, hogy a higany nem nedvesíti a
parafát, így viszonylag erős nyomással kiszorítható az edény alja és a
parafa dugó közül. Minthogy a dugó alatt nincs higany, itt a hidrosztatikai
nyomásból származó erők sem hatnak. A dugóra tehát nem hat felhajtóerő.
Ha a dugót kissé megmozgatjuk, akkor a higany az edény alja és a dugó közé
áramlik, s az ily módon már érvényesülő felhajtóerő a dugót a felszínre
emeli.