Oldatok forráspont-emelkedése

Főzőpohárba öntsünk tiszta desztillált vizet, dobjunk bele néhány szem horzsakövet, és gázlánggal melegítsük! A vízbe lógatott hőmérőn ellenőrizhető, hogy a víz 100 °C-on jön forrásba. Adjunk a forrásban lévő vízhez néhány vegyszerkanálnyi konyhasót! A só hatására a víz forrása abbamarad, és az oldat csak akkor jön ismét forrásba, ha néhány fokkal 100 °C fölé melegítjük. A kísérletet kalcium- kloriddal, cukorral megismételve a forráspont-emelkedés szintén megfigyelhető. A telített konyhasóoldat forráspontja 108 °C, a telített CaCl2  oldaté
120 °C.


Nagyobb méretű kémcsőbe öntsünk benzolt, dobjunk bele néhány horzsakődarabkát, majd merítsük a kémcsövet forró vízfürdőbe! A benzolba merített hőmérőn olvassuk le azt a hőmérsékletet, amelyen a benzol forrásba jön! (A benzol forráspontja erősen függ az anyag tisztaságától, a tiszta benzol forráspontja 80,2 °C.) Oldjunk fel a benzolban 1-2 g naftalint vagy benzoesavat! Az oldat forráspontja megemelkedik.