Élő emlékezet 1956-ról

  • Megjelent: 25 October 2019

Az 1956-os forradalomról szóló megemlékezésünk alkalmából iskolánk vendége volt Rajna Tibor (1940), akkori becenevén Szöszi, az Angyal István vezette Tűzoltó utcai felkelőcsoport egyetlen ma is élő tagja. Emlékeit személyesen osztotta meg velünk.

Az akkor 16 éves Rajna Tibor, aki egyébként fodrásztanonc volt, a legtöbb Pesti Sráchoz hasonlóan valójában vidéki fiú volt, tanulmánya és munkája kapcsán került Budapestre. A forradalmi hírek hallatán azonnal elindult társaival Erzsébetről a belső kerületek felé, hogy csatlakozzanak a diktatórikus, elnyomó rezsimmel szemben fellépő tömegekhez. A Boráros térre érkezve látta, hogy a Petőfi hídon orosz tankok állnak, a pesti hídfőnél pedig halott magyarok fekszenek a földön. Egy percig sem gondolkozott, vagy féltette életét, hogy a felkelőkhöz csatlakozzon. Így került kapcsolatba Angyal Istvánnal, aki megszervezte és vezette a Tűzoltó utcai felkelőcsoportot. A sokszoros orosz túlerővel szemben azonban nekik sem lehetett esélyük. Rajna és néhány társa az áttört pincéken keresztül tudott túljutni az orosz csapatokon, majd Ausztriában és Németországban találtak menedéket. Azonban honvágya, és Kádár János 1957-ben közétett állásfoglalása, miszerint térjenek haza a fiatalok, nem lesz bántódásuk, hazahozta. 1957 júniusában, ahogy átlépte a magyar határt letartóztatták. Rész vett Angyal István és társai perében.Többször módosították az ítéletét, 12 évre ítélték végül. 

A Rajna Tiborral készült korábbi interjú, és a megemlékezésen készült felvételek megtekinthetők iskolánk youtube csatornáján. A videót vágta és feltöltötte: Imre Márk 11. évfolyamos tanulónk. A megemlékezést és Rajna Tibor „Szöszi” látogatását Sós Ferenc tanár úr szervezte. Köszönjük!

Cikk kategória: