Hírközlési labort adományozott az NMHH

  • Megjelent: 27 September 2019

Optikai hálózatok mérésére és tesztelésére is alkalmas hírközlési labort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Puskás Tivadar Távközlési Technikumnak. A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumhoz (BMSZC) tartozó iskola az első szakképző intézmény, ahol az NMHH – tizenegy egyetemi médialabor és a májusban Győrben átadott hírközlési labor után – média- vagy hírközlési profilú műhelyt ad át.

„A kapcsolatok mennyisége és minősége az egyének és a szervezetek életét is meghatározza, kapcsolatainknak pedig egyre bonyolultabb technológiai rendszerekre van szükségük. Kulcskérdés tehát a hálózatok minősége, megbízhatósága – mondta átadóbeszédében Karas Mónika, az NMHH elnöke. „Az optikai hálózatok alkotják az 5G hálózatok gerincét, is, így nagyszabású beruházások várhatók belőlük itthon és világszerte. Az erről szóló tudás értéke tehát felbecsülhetetlen” – tette hozzá.

Köszöntő beszédében Dr. Molnárné Rénes Éva, a BMSZC kancellárja az iskola évszázados múltját ismertetve elmondta: 1912 óta fennálló oktatási intézményben az elmúlt két évben új tanterv szerint, dupla mennyiségű gyakorlati képzéssel folytatják a szakmai képzéseket. Ennek kiemelkedően fontos része az új hálózatos technológiák, köztük az optikai hálózatépítés oktatása. „Mi nem várunk a jövőre, hanem kitaláljuk, alakítjuk azt” – zárta beszédét.

A rendezvényen felszólalt még Kucsák László is, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke is, a műszaki szakképzés jelentőségét hangsúlyozva.

A szalagok ünnepélyes elvágása után Heller Ferenc, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum intézményvezetője mondott köszönetet, melyben kitért a két intézmény közös történelmére is, hiszen az NMHH és Puskás Technikum a digitális átállás során már kötött gyümölcsöző együttműködési megállapodást.

Az ünnepélyes laboravató mellett az iskola diáksága egy tudományos ülésszakkal emlékezett meg névadója születésének 175. évfordulójáról. A rendezvényen előadást tartott Dr. Horváth László Ferenc, A Puskás Technikum egykori diákja, majd igazgatója, Dr. Imre Sándor egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének vezetője, Dr. Rajnai Zoltán az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájának vezetője és Dr. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese.

Forrás és kép: nmhh.hu    Videó: hirtv.hu

Cikk kategória: