Mottó: Ama nemes harcot megharcoltam,
futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.

-2Tim.4.7. 

dr. Horváth László: Apáczai.Csere János Arad 

         Egyetemista korom egyik nyarán két hetet tölthettem Marosvásárhelyen. Bejártuk a tágabb környéket: Kolozsvárt, Korondot, Szovátát, a Békás-szorost, …, de délebbre sehol sem voltunk. A '90-es évek elején aztán, amikor két erdélyi műszaki középiskola is felvette Puskás Tivadar nevét, elkezdődhettek a testvériskolai cserenyaralások, kirándulások. Arad útba esett jövet vagy menet. Egy-egy rövid villanás: a Minorita templom, a Kultúrpalota …, az Obeliszk: a Maros-híd után, valahol a sportpályák szakadt drótkerítései között.

         Az első mélyebb benyomások a 150. évfordulónak, az 1999. október 6-ának voltak köszönhetők. A pesti, kecskeméti és hódmezővásárhelyi diákokkal közösen, egyik tanárukként, biciklivel tettem meg a 300 km-t, hogy letehessem az utókor hálájának koszorúját. Ezzel is demonstrálva, hogy ott a messzi anyaországban is vannak, akik még tudják: Arad a Magyar Golgota, melynek emlékét megőrizni szent kötelességünk. A megdicsőülés magasztos útján botorság lett volna megállni. Nincs olyan fájó vízhólyag, mely nem enyhülne a Himnusz hallatán. Nincs olyan igaz magyar szem, mely ne lábadna könnybe a „Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk!” strófára … Egy szó, mint száz 1999 óta állandó koszorúzó zarándok lettem Aradon a vértanúk csontjainál, 2004 óta a Szabadság szobornál is.

         2003-ban végre összegrundolták véreink Arad színmagyar tanítási nyelvű líceumát, a Csiky Gergely Iskolaközpontot és a „Ő” kollégiumát, így aztán gazdasági válság ide, pénzhiány oda - Arad csak négy óra a határátlépéssel   együtt - nyaranta legalább egy-egy osztálynyi nebulót kicseréltünk. Jelentkező meg érdem mindig volt bőven. A Puskásban sikk versenyezni: csak az érmesekkel fel lehetett tölteni a 44 fős buszt, amely Világos-Pankota-Radna kiskört, valamint Déva-Temesvár és Nagyszalonta-Nagyvárad nagyköröket járta általában be. A csere legtöbbször meg egy-egy csipet-csapat volt. Ők mindig a Csiky felé kacsintgató 7-8.-os Arad környéki magyar diákokból verbuválódtak.

(Minden magára valamit adó Arad megyei magyar család legalább egyszer, legalább egy napra, és akkor biztosan Budapestre elhozta, elengedte középiskolába készülő gyermekét. Náluk, hála a pedagógusok és az egyház évszázados nevelésének, Budapestre - az anyaország fővárosába - elzarándokolni legalább annyira szent kötelesség, mint az igaz hitű mohamedánoknál Mekkába elfutni. Így azután eddig is sokan voltak Budapesten, ezért csak egy új „durranás” keltheti fel az érdeklődést. De az valóban legyen hangos, mint az augusztus 20-i tűzijáték. Ilyen sehol nincs a határon túl, nálunk eddig soha nem is maradt ki a programjukból.)

Szóval, a cserediákok Budapest, illetve Szőny centrummal, Győr-Sopron, Révkomárom-Pannonhalma, Veszprém-Tihany-Balatonfüred köröket, illetve Kecskemét, Tata (jövet), Esztergom-Visegrád-Szentendre (menet) városokat csodálták meg.

         Hat év, hat nyár, hat busznyi csere, … és akkor jött az a csodálatos 2010-es év: az Apáczai Alapítvány „Határtalanul” pályázatával. Három projektet adtunk be. (Legyen a nevük A, B és C.) Ezerszer hála a megértő zsűrinek: mindhármat megnyertük. (Mert ugye a saját mércénkkel mérve csakis mi lehetünk a legjobbak.) Eljött a nyár, s mivel „három a magyar igazság” mi még egy negyediket is rálapátoltunk. De nézzük szépen sorba:

A projekt: A Csiky új szárnnyal bővült, nem jutott pénz padokra, székekre. Hatvan pad, 120 szék négy osztálynyi, … és megtoldottuk egy számítógéplaborral. Gépek, monitorok, printer, hálózat... tokkal-vonóval. A műszaki informatika OSZTV győztesei fel is szerelték. Az útiköltséget és a szállást állta az Apáczai Alapítvány. (Az utóbbiból jött vissza aztán a „csipet-csapat”.)

B projekt: 1905/6. évben Arad környékén geofizikai felmérést végeztek az Eötvös-inga felhasználásával. (Ennek minden dokumentuma ma is fellelhető.) Az 1906-os budapesti nemzetközi kongresszuson Eötvös Loránd „elmesélte”, hogy neki milyen pontos műszere van. Hitték is, meg nem is, de inkább nem. Felpakolta a tisztes társaságot. Levonatoztak Aradra. Megszálltak a Fehérkereszt fogadóban. Kivillamosoztak Világosra. Pankotán szájtátva bámulták az ingát. Közben kóstolgatták a Ménesi borokat, közötte a „vörös aszút” … és utána már mindenki hitt a saját szemének: Máig is – pedig már több mint száz esztendő telt el azóta –  Eötvös Loránd a világ „legpontosabb (mérő) embere”.

Egy kicsi, de lelkes csapat, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet munkatársainak bevonásával az 1906-os kísérletsorozatot ismételte meg két különbséggel: Nem a Fehérkeresztben volt a szállás és emlékül még egy márványtáblát is elhelyeztünk a Csiky aulájában Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár és Dr. Faigel Gyula akadémikus asszisztálásával.

C projekt: A klasszikus Arad környéki busznyi gyerekcsere 44 diák + 4 tanár a szuper utakon: Világos, Déva, Vajdahunyad, Temesvár, Nagyszalonta, Nagyvárad … csak most a buszt, meg a szállást az Apáczai Közalapítvány „gáláns katonatiszt” módjára állta. Maradt egy kis kalap pénz, így aztán megszületett a

D projekt a „D-day” mintájára: Szálljunk „partra” Aradon 2010. október 6-án! Arad a Maros két partján terül el, de hajóval megközelíthetetlen. A vonat meg lassú is, drága is, megbízhatatlan is. Marad az autóbuszflotta. A Puskás Technikum jelenlegi tanulói létszáma 462 diák plusz 50 tanár. (Meg még 15 vendég.) Tizenegy buszban (@ 48 fő) annyi mint: 528. Elférünk. És az időzítés? Koszorúzás délben az „Obeliszk”-nél, délután 3-kor a Szabadság-szobornál. Az út 4 óra oda, 4 óra vissza … Indulás 6-kor érkezés 21-kor … 15 óra, ebből 8 óra utazás. (Két koszorúzás és két óra városnézés is belefér.)

Húzós? Nagyon húzós! Mindenki jön? Igen, ötszázan „önként és dalolva”, mint a walesi bárdok … óh, de azok éppen nem daloltak. Legyen a szlogen: „Ötszáz, bizony, Aradra ment Gyáli úti Puskás-diák.” És akkor legyen két dal is: a „Magyar Himnusz” (ezt tudtuk) és a „Székely Himnusz” (ezt megtanultuk).

Csak ne essen!  

… és az Úr a mennyben meghallgatá könyörgésünket (5-én még esett. Szegednél még esett, de) Aradon 6-án végig verőfényes nap volt.

A többiről: a helyi sajtó részletesen beszámolt, a fotók meg önmagukért beszélnek. Az Obeliszknél Hoffmann Rózsa államtitkár asszony koszorúzott velünk. A Szabadság-szobornál pedig Arad román nemzetiségű polgármestere, Gheorghe Falcă is az emlékmű talapzatához kísérte koszorúnkat, és közben az őszi szél mindkét helyen lengette az aranybetűs Puskás Tivadar Távközlési Technikum feliratú piros-fehér-zöld zászlót. Ez a zászló volt velünk 2004. május 1-jén nulla órakor Brüsszel főterén is, de mi csak most – 2010. október 6-án – az aradi Megbékélés terén érkeztünk meg Európába. 

És bennünket csak ott: az aradi Megbékélés téren, és akkor: 2010. október 6-án fogadott be Európa.

 

A NAP (2010. 10. 06.) programja

Gyülekező – 5:45

 


Kollégiumnál: 2 busz, max. 96 fő

Puskásnál: 9 busz, max. 432 fő

 

Start - 6:00

Útvonal:
Szeged (M5) – Nagylak (M43) – határátlépés (+1 óra) – Nagylak –
Arad (kb. 11:00) Csiky Gergely Iskolaközpont


Érkezés 10:00-11:00


A legfürgébb két busz


Négyen már az árnyékban

11:00-12:00 „sminkigazítás”

Obeliszk – 12:30


A felirat magáért beszél…: a Technikum koszorúja


Gyülekező!!! Központban a Puskás nemzeti színű zászlaja!
A kép közvetlen az Obeliszk mellől készült


A díszvendégek is gyülekeznek
Arad két alpolgármestere, dr. Hoffmann Rózsa, dr. Madarász Sándor


A teljes „Vezérkar”
Nagykövet, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Markó Béla RMDSZ elnök, Király András államtitkár, Szilágyi Mátyás főkonzul és a többiek az előbbi képről

Program:


„Isten, áldd meg a magyart”

Beszédek…


Megadják a hangot:
„Ki tudja merre, merre visz a végzet”

Koszorúzás:


Benkő Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter


Király András államtitkár úr koszorúz


Román-magyar megbékélés:
Arad két alpolgármestere együtt koszorúz


Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár asszony koszorúz


Király Árpád főesperes és a pápai legátus koszorúz


A Csiky Gergely Iskolaközpont vezérkara:
Hadnagy Éva aligazgató és Juhász Béla igazgató


Testvériskolánk az Arany Jánosban:
A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium vezérkara:

Gál Béla igazgató és Csotó Nagy Mária tanárnő


Akik biciklivel jöttek végig Kecskemétről


Egy igazi magyar nagymama az unokákkal


Utolsóként indult a „nagy delegáció”:
Dr. Hoffmann Rózsa és a Puskás zászlaja


Útban az Obeliszk felé, másodpercekkel az ováció előtt


A legnagyobb koszorú, a legnagyobb létszámú küldöttségtől, a legfőbb helyen

 

Városnézés – 14:00


A Kultúrpalota


Az Aradi Állami Színház


Ebben a „Rajziskolában” tanult Munkácsy Mihály


A Fehér Kereszt szálloda, melyben 1906-ban „megdicsőült” Eötvös Loránd


Az élő történelem: Damjanich, pontosabban Csernovics-ház
a) ahova elmentette halott férjét, Damjanich Jánost Csernovics Emília
b) Jelenleg Éder Enikő művésznő, az „István, a király” Saroltja lakja


A Pádovai Szent Antalról elnevezett Minorita Székesegyház

Közben…
…fakultatív…
…„sminkigazítás”!!!

Szabadság-szobor – 16:00

Program:


A Magyar Köztársaság és Arad város díszvendégei


A kép központi mondanivalója, az objektív fókuszában:
A Puskás Tivadar Távközlési Technikum nemzeti színű zászlója


„Isten, áldd meg a magyart”

Beszédek…

Koszorúzás:


A Puskás Tivadar Távközlési Technikum nemzeti színű zászlója előtt
dr. Hende Csaba a Magyar Köztársaság Honvédelmi minisztere és
Benkő Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke


Gheorghe Falcă Arad polgármestere, és Bognár Levente az alpolgármester


Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja


Börtönlelkészek


A Csiky Gergely Iskolaközpont vezetői


Hadnagy Éva aligazgató és Juhász Béla igazgató


Egy aradi „igaz-magyar” és gyermekei


A Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület nevében koszorúztak
Felker Lajos és Sós Károly


Egy „igaz-magyar-iskola”


A Puskás Tivadar Távközlési Technikum nemzeti színű zászlója és
Arad polgármestere kíséretében megindul a koszorúzáshoz


dr. Pomozi András, Gheorghe Falcă, dr. Horváth László


Együtt megérkeztünk Európába!


A legnagyobb koszorú, a legnagyobb létszámú küldöttségtől,
a legfőbb helyen

Felkészülés az indulásra – 17:30

Közben…
…fakultatív…
…„sminkigazítás”!!!

Indulás haza – 18:00


Irány Budapest!
„Az úton nincs megállás!”

Arad – Nagylak – határátlépés (-1 óra) – Nagylak (M43) – Szeged (M5) –
Budapest (kb. 21:00)


Jó éjszakát gyerekek!