INDEX.HU

2012. május 4., péntek

Budapestre teszi számítástechnikai központját a CERN

Óriás beruházást hoz Budapestre a CERN. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet a csillebérci kutatóintézet mellett alakít ki egy több mint tízmilliárdos értékű számítástechnikai központot.

Áprilisban végleges döntés született a genfi központú CERN-ben, a részecskefizikai kutatások európai szervezete Budapestre hozza új számítástechnikai központját. Számos nemzetközi konzorcium próbálta elnyerni ezt a beruházást, amelyben csupán a hardver értéke meghaladja a tízmilliárd forintot, ám végül a Wigner Fizikai Kutatóközpont pályázatával a KFKI csillebérci telephelye nyerte el a lehetőséget.

Az utóbbi hónapok legnagyobb magyarországi beruházását pénteken jelentik be a Magyar Tudományos Akadémián.

A budapesti adatközpont kulcsszerepet tölt majd be a Nagy Hadronütköztető (LHC) adatainak feldolgozásában, többek között a Higgs-bozon kutatásában is.

A svájci CERN-ben keletkező, hatalmas mennyiségű adatot egy a kezdetben 100 gigabit/másodperc sávszélességű optikai hálózaton küldik majd át az idén megépülő magyar központba. A tervek szerint később 400 gigabit/másodperc sávszélességű hálózati összeköttetést nyújtó központ 2013. január 1-től veszi át a TIER-0 feladatait. A hálózat és a központ 4 millió könyv tartalmát 25 másodperc alatt képes továbbítani, és már az induló 100 gigabites sávszélesség is nagyobb, mint amennyi jelenleg a magyar internetforgalom lebonyolításához szükséges.

Az adatok feldolgozása hierarchikus. A legnagyobb, TIER 0-s (amilyen az új csillebérci központ is lesz) végzi az adatok előszűrését és rendszerezését, ez a központ osztja tovább az adatokat a feldolgozási kapacitásban egyre csökkenő teljesítményű TIER 1, TIER 2 és TIER 3-as adatközpontok felé. Magyarországon jelenleg két ilyen kisebb központ van, az MTA WIGNER FK-ban üzemelő TIER 2-es, és a Debrecenben létesített TIER 3-as.

A beruházás kezdéséről az érintett XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere, Váczi János számolt be blogjában. Váczi kiemelte, hogy a budai kerületnek sem mostanában volt ilyen értékes és fontos projektje.


http://mta.hu/mta_hirei/cern-129803/

„Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a genfi székhelyű CERN együttműködésével Budapesten megvalósuló, mintegy 40 milliárd forint értékű eszköztelepítés jól példázza, hogy miként lehet a felfedező kutatásoktól eljutni egy gazdaságosan üzemeltethető, az ország számára hasznot jelentő beruházásig” mondta Pálinkás József akadémiai elnök az informatikai beruházást bemutató sajtótájékoztatón.

A világszínvonalú adatközpont a CERN@WIGNER projekt keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg Budapest XII. kerületében. „Páratlan és rendkívüli eredmény” – méltatta a magyar pályázat sikerét a beruházás megkezdéséről szóló szerződés aláírását követő akadémiai sajtótájékoztatón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Elmondta, hogy a CERN felhívására 28 országból érkeztek pályázatok és a magyarok többek között a svájciakat, a svédeket és a norvégokat megelőzve nyerték el a lehetőséget arra, hogy Magyarországon az Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel együttműködésben megépülhessen az első ultra szélessávú hálózatot használó adatfeldolgozó centrum.

http://mta.hu/data/cikk/12/98/3/cikk_129803/20120504-094941.jpg

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter,
Pálinkás József, az MTA elnöke,
Pokorni Zoltán Budapest XII. kerület polgármestere, a Fidesz alelnöke és
Vályi-Nagy Vilmos kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár

„Az adattárolás új korszaka kezdődik” – mutatott rá a projekt jelentőségére Pálinkás József, az MTA elnöke. Kiemelte, hogy a beruházás mind nagyságrendjében, mind várható hasznosulásában, mind tudományos szerepében európai és világszinten egyaránt kivételes, hazai előkészítése pedig példamutató. A projekt keretében megvalósuló adatátviteli központ, a magyarországi „agyközpont” informatikai infrastruktúráját és üzembiztonságát tekintve egyaránt az európai IT-rendszerek élvonalába tartozik. A csúcstechnológiát képviselő adatközpont a hazai akadémiai kutatóintézetek és egyetemek tudásmozgósító rendszerévé fog válni. A WIGNER Adatközpont kapacitását érzékeltetve Pálinkás József elmondta, hogy a magyarországi könyvtárak teljes állománya elférne a berendezés egy kis részében, a CERN és a WIGNER Adatközpont közötti optikai kapcsolat pedig önmagában a teljes hazai internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd. „Soha nem sikerült volna nyerni egy ilyen pályázaton, ha Magyarországon nem lennének a felfedező kutatásoknak különleges hagyományai és megalapozó eredményei” – hangoztatta az elnök.

Alapvető fontosságúnak nevezte a beruházást a Nagy Hadronütköztető (LHC) jövője szempontjából az MTA-n egybegyűlt kutatókhoz és újságírókhoz intézett videó üzenetében a CERN főigazgatója. Rolf-Dieter Heuer utalt arra, hogy a magyar fizikusok immár húsz éve vesznek részt a genfi székhelyű, nemzetközi szervezet munkájában. „A már meglévő sikeres együttműködésen túl mostantól egy másik módon is kötődik egymáshoz a két fél: egy csúcstechnológiájú adatkapcsolat jön létre Budapest és a CERN között” – fogalmazott a tudós, aki szerint a beruházás jelentősége messze túlmutat a részecskefizika területén. „Ez a nagyratörő projekt egész Európában megváltoztathatja a tudományos kutatások számítógépes támogatásának módját”.

Az adatközpontot a kormány részéről Vályi-Nagy Vilmos kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjából pedig Lévai Péter főigazgató mutatta be. Vályi-Nagy Vilmos a magyar tudás és szervezőkészség újabb eredményének nevezte a pályázati sikert, és reményét fejezte ki, hogy Magyarország egy újabb területen, az információtechnológiai szektorban is egyre nagyobb szerephez jut.

„Amit itt látunk az a jövő. És a jövő pár hónap múlva megvalósul.” – mondta az adatközpontot bemutató kisfilm után Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Központjának főigazgatója. Az akadémikus a CERN agyközpontjának implantátumaként nevezte a rendszert, amelyet az adattárolás területén megtett komoly tudományos lépés eredményének tekint. A tervek szerint 2013. január elsejétől működő központ tükrözi a fizikusoknak a jövőbe, két évtizedre előre tekintő gondolkodásmódját, hangsúlyozta Lévai Péter, megköszönve a kutatóközpont négy, a pályázat elkészítésében közreműködő munkatársának, Pető Gábornak, Hernáth Szabolcsnak, Szabó Domokosnak és Bagó Balázsnak az erőfeszítéseit. „Nem csupán azt értettük, hogy mit akar a CERN, hanem azt is, hogy miért” – nyilatkozta az mta.hu-nak Pető Gábor. A villamosmérnökből, fizikusból, és IT-, illetve pénzügyi szakemberből álló intézeti csapat tagja szerint nagyban hozzájárul a sikerhez a svájci központú szervezet és a magyar kutatók közötti húsz éves kapcsolat.

Az informatikai beruházás helyi jelentőségéről is szólt a sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere. Felidézte azt a hagyományt, amely a Hegyvidéket a számítástechnikával összeköti. Mint emlékeztetett rá: a kerületben lakott Neumann János, a világhírű matematikus és évtizedekkel ezelőtt Csillebércen kezdett működni az MTA Központi Fizikai Kutatóintézete. A polgármester és oktatáspolitikus kiemelte a projekt értékét a hazai tudomány és oktatás, valamint a Hegyvidék helyi közössége számára.


  Hárman már szögeltek!

095.jpg

101.jpg2001.

IMG_5228.JPG2012.