A mi családunk regénye

(Ismét a Főváros kebelén)

Horváth László

lacibacsi@puskas.hu

Mottó:  
„Ide nekem a Puskást is”  
  W.S. után Ifi István

 

 

 

Az 1900-as évek elején Kolossváry Endre posta műszaki főigazgatóban – a továbbiakban: Atyánkban – megfogant a gondolat: Önálló oktatási koncepciót kell létrehozni, mert az állami képzés sem tartalmában, sem színvonalában nem felel meg a már európai posta igényeinek. A licitet a Magyar Királyi Posta – a továbbiakban: Édesanyánk – elfogadta, és elsőként 1906-ban megszületett a hat hónapos, bentlakásos műszerészátképző tanfolyam. 30 fővel – a továbbiakban: Nővérkéinkkel – a Gyáli úti Posta Központi Anyagszertár második emeletén tréningeztek.

Mivel az új tudással felruházott, kisminkelt, felvarrott ráncú Nővérkéink után igencsak kapkodtak Édesanyánk összes cégén belül is, kívül is, Atyánkban új gondolat fogant: Saját iskolát kell építeni!

Édesanyánk is nyitott volt az elképzelésre, és hatéves vajúdás után világra hozta 1912. október 24-én második gyermekét – a továbbiakban: Minket –, a Posta Műszerész Tanonciskolát. Hányatott XX. századot kellett megélnünk. A két világháborút - megtetézve a '29-es gazdasági világválsággal - túléltük, és amikor a II. világháború sebeit betapasztva végre belaktuk a II. emeletet, jött az államosítás. Elragadtak szüleinktől, és 1950-től a Munkaerő-Tartalékok Hivatala lett nevelőnk, vagyis Mostohánk.

Mostohánkra – a népmesei motívumokkal ellentétben – semmi rosszat nem mondhatunk, érettségi vizsgáztatási és technikusképesítési joggal stafírozott ki bennünket, majd így felértékelve visszaadott Édesanyánknak, az immár szocialista Postának, aki nagy-nagy szeretettel ölelt ismét kebelére, és mindent megtett a megfelelő párkapcsolatunkért.

1953-ban jött el a nagy nap: kiházasítottak bennünket, és felvettük Puskás Tivadarnak, a telefonközpont gondolat kiötlőjének, az új média – a műsorszórás első megvalósítójának ‑, a telefonhírmondó feltalálójának nevét. A névadás a lehető legautentikusabbra sikeredett, hiszen átviteltechnikát, távbeszélőtechnikát és rádiótechnikát tanítottunk, mely tárgyakkal lefedtük névadónk teljes feltalálói palettáját. (Az már csak a XX. század utolsó évtizedének híre, hogy a távírótechnika oktatásával az iskola 60-80 évvel megelőzve korát, aktív részese lett a non-voice szolgáltatások kialakításának, melyből az adatátviteli hálózatok, majd az Internet fejlődött ki.)

Ez vagyunk mi (Gyáli út 22.)

A mézeshetek egészen 1962. szeptember 1-jéig tartottak. Ekkor avatkozott be ismét az állam az Iskola, pontosabban a Technikum, egészen pontosan Magyarország legjobban prosperáló technikumai életébe. Egy kormányrendelettel létrehozták a Puskás, a Kandó, a Bánki, az Ybl „második emeletén” a felsőfokú technikumokat. Fokozatosan kiszorítva ezzel a technikusképzést saját tantermeikből, saját laboratóriumaikból. Elcsábítva, főiskolai tanári besorolással kecsegtetve a legjobb elméleti és gyakorlati oktatókat.

A tízszeres túljelentkezés, vagyis a színvonal indikátora, a népszerűség indexe néhány év alatt felére, majd negyedére csökkent. A tananyag, a követelmények központosodtak, és 1970-ben bekövetkezett a második államosítás.

A Mezei Gyula által fémjelezett Fővárosi Tanács VB. Oktatási Főosztály minden budapesti technikumot, így a Puskást is elszakította Édes-szüleitől és erőszakkal maga alá gyűrte. Kifutólag megszüntette a technikusképzést és 1974 után már csak „érettségizett portalanító szakmunkások” kerültek ki az alma mater falai közül. A Fővárosi Tanács VB. – mint népmesei figura – gonosz Mostoha volt. Voltak kedves gyermekei, mint például: a Lúdas Matyi szerzőjéről elhíresült tagozatos gimnázium. Voltak megtűrt iskolái, mint a szakmunkásképzők, és voltak a mindenáron leépítendők: a technikumok. A bezárást a Puskás csak azért úszta meg, mert 1976 szeptemberére a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Távközlési Tagozata Győrbe költözött. (Ők most a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományok Kara, de azért erre 2001-ig kellett várniuk!)

A Gyáli úton maradt Híradástechnikai Szakközépiskolának is egészen 1994. július elsejéig kellett várnia, hogy a megvénült Mostoha, a Fővárosi Tanács VB. utódja visszaadja a XX. század végén már köhögve döcögő Posta éppen dinamikusan megújuló műszaki utódjának, a Matáv-nak az alma matert.

Posta-Édesanyánk őszülő fürtjeit bordóra festették. Ráncait felvarrták, ismét férjhez ment, és új SE-né Matáv Krisztina55 néven nagyvilági életbe kezdett. Pazar udvartartásában elsőszülött gyermekének mindig jutott a legjobb falatokból. De SE-mostohapapáról is csak a legjobbakat mondhatjuk. Bevakolta épületünk ráncait, új tornacsarnokot építtetett, kicserélte a laborok néhol 40 éves műszereit, megíratta tankönyveinket, és a napi betevő leves mellé mindig volt báránysült, bifsztek és csokoládés palacsinta fagylalttal … és volt Dimenzió Biztosító, szabadév, utazások, legalább 50 új diploma, munkaruha, szakkönyv, laptop és szélessávú otthoni internet …

Ja és üdülési csekk, meg beiskolázási segély … aztán lakás-felújítási kölcsön.

És mi, mint jó gyerek, újra eminensek lettünk. Be is írta az OH az ellenőrzőnkbe: „Az Önök iskolájánál jobb iskolák száma matematikából: 0. Az Önök iskolájánál jobb iskolák száma szövegértésből: 1”

A képen jobbról: Sallai László a Távközlési Oktatási Alapítvány elnöke, a jelenlegi fenntartó: Lelkesen tapsol: „Végre megszabadultunk tőlük”
Ifi István a Főváros részéről, az új fenntartó „Gyertek haza, libuskáim…!”
Takarva Némedi János, a Centroszet TISZK igazgatója (ő a főnök-főnöke),
Bal szélen Császár János, az iskolaszék elnöke, vagyis a „főszülő”:
Mosolyogva: „Még jó, hogy már a második fiam is technikus lett”

 

A szép, harmonikus, magyar család életét meg is irigyelték a meráni hercegek. Koholt vádak alapján elüldözték SE-mostohapapát és az Édesanya balján megjelent újmostohapapa az ágyasokkal: a mobilok anyjával, a rendszerek anyjával, a kábelek anyjával … és így tovább. A Matáv-édesanya csak egy úrhölgy lett, méghozzá a legöregebb úrhölgy a háremben, vagy négyemben, ötemben, hatomban?

Az újmostohapapának nem az elsőszülött volt a kedvence. Sőt átlendültünk a másik oldalra. Mi, a közel 100 éves elsőszülött gyermek csak nyűg voltunk a nyakán, és egyszer csak azt mondatta volt szóvivője által: „2010. szeptember 1-jétől minden támogatást megvonunk, kivéve a bajnokok méltatását az Origón!” Röviden mondva az utcára lökött bennünket.

Ez a fordulat azért is meglepő volt, mert az első 12 évben ránk költött – folyó árakon – legalább 5 milliárd forintot, amiért természetesen örökké hálásak is leszünk, és aminek az eredményei még évtizedeken keresztül látszani fognak az épületen, az évkönyvekben, a vizsgabizottságok jegyzőkönyveiben, a könyvtárak Puskás kiadóval fémjelzett tankönyveiben és mindenek felett az évente kibocsátott 80-100 távközlési technikus, később villamosmérnökké, mérnök-informatikussá, mérnök-közgadásszá váló Gyáli úti diák tudatában …

És akkor elérkezett 2010. június 3. (a szégyenletes Trianoni békediktátum aláíratásának 90. előestéje), összeült a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottsága, és a következő határozatot hozta:

„A mi nagy homokozónkban eddig 128 gyermek játszadozott, tanult, okosodott. Ki jobb volt, ki csintalanabb. Ki olimpikonokat nevel, ki lókötőket, de mind a mi kutyánk kölyke. Mindért mi felelünk. Most itt van ez a kis Gyáli úti számkivetett árva.

Igaz, hogy eddig sok borsot tört az orrunk alá: különösen a Fővárosi Komplex Elektrotechnikai, meg Informatikai versenyeken. Mindig elvitték a legjobb falatokat. Újabban meg Ők csinálják a legjobb digitális képeket, a legjobb kisfilmeket …
A bajnokok, vagyis a „borstörők” egyikének gratulál az iskola igazgatója

 

Igaz, hogy nem lenne kötelességünk befogadni őket … Igaz, hogy mi nem vagyunk olyan gazdagok, mint a Nagy-Magyar Telekom, de ahol 128 éhes szájnak jut kenyér, ott a 129.-et sem hagyjuk „ebek harmincnegyedére”, tehát 2010. szeptember 1-jével befogadjuk, kebelünkre öleljük, és saját gyermekünkként szeretve pátyolgatjuk tovább az idők végezetéig.”

 


„Senki többet: harmadszor!”

 

 

FOGADALOM:

Köszönjük Újpapi – és legyen a mi családunkban ez a Te beceneved – ez egy igazán szép gesztus volt részedről. Minden igyekezetünkkel megpróbálunk megfelelni elvárásaidnak, és minden tettünkkel a Te dicsőségedet fogjuk a jövőben fényezni.

Isten minket úgy segítsen! Ámen!

 

„Az egyik szemem sír, a másikon szürkehályog” – mondta az évzárón dr. Horváth László az iskola jelenlegi igazgatója – Hogy fogok ebből a slamasztikából kikecmeregni? Egy hónapja még azt mondtam: Bárhova, csak a fővároshoz nem, most meg? … csak nekik kellünk.

   
   
   

 

Dr. Horváth László:  

A mikrofontól a dobhártyáig
és
az objektívtől a kontaktlencséig

 

         Sokan, sok helyen megkérdezik tőlem: most, hogy kiestetek a pikszisből és már nem vagytok a Telekom bázisiskolája, mit tanítotok a Gyáli úti Puskásban?

         Ugyanazt, ugyanúgy, csak már nem kell elmenni a Critical Massra biciklivel, valamint nem kell feltölteni hétfőnként az üres sorokat a Mindentudás Egyetemén. (Habár az utóbbi már nem is működik … Lehet, hogy ezért lettünk szélnek eresztve? Erre nem is gondoltam!)

         Attól, hogy a Telekom lelépett, a „cuccot” nem vitte el. A befektetett 5 milliárd forint itt maradt. A laborok felszereltsége európai színvonalú. A stúdiók világszinten állnak. Nem kell a Millenárisra menni egy jó felvételt készíteni. A tornacsarnokot ránk – a Puskás Technikum közösségére – hagyta a Telekom, annak ellenére, hogy ők építtették, és az ő támogatásukkal lehet benne 120 perc alatt egy 600m2-es stúdiót kialakítani. A tetőről a bázisállomásokat sem vitték el. Csak eddig a bázisiskola tartozékai voltak, most meg bérleti díjat fizetnek érte. Ja, és a „Mass” is, legyen diák vagy tanár: kiváló. Éppen most, október 6-án Aradon jóval a kritikus felett: 500 fő volt jelen.

         Visszatérve a címre: mindenhol, mindenkinek és mindennek felvesszük a hangját és a „képét”. Ezt digitális jellé alakítjuk: 1-esek és 0-k sorozatává. Becsomagoljuk. Ha kell, egy feltörhetetlen „lakatot” is teszünk rá. (Jó, egy „nehezen feltörhető” kódolással látjuk el.) Megcímezzük. És jó postás múlttal rendelkező  iskola módjára elszállítjuk a címzetthez. Ott kicsomagoljuk. Ellenőrizzük, hogy minden megjött-e. Ha valami nem érkezett meg, vagy megsérült a „szállítás” során: újra lekérjük. Amikor minden bit – és ezt hangsúlyoznám –  minden egyes bit rendben megérkezett, akkor a címzett számára érthető formájúvá alakítjuk. Ha hang volt, fülhallgatóba, hangszóróba, hangfalra kerül, ha kép volt, kijelzésre, kivetítésre kerülhet, és ha szöveg volt, monitor vagy nyomtató a végcél.

         Hogy „kineka”, „mineka” képét, hangját vesszük fel? Amire igény van. Lehet az a hang a rádióstúdióban, és lehet az a kép a tv stúdióban, vagy koncerttermekből is, de az utcán mobilján telefonáló tini hangját is felvesszük, kódoljuk, továbbítjuk, visszaalakítjuk. Ha el akar kéredzkedni az édesapjától, akkor az ő (he) számára …, ha plázába hívja a barátnőjét, akkor a leányzó a címzett, tehát az ő (she) számára …, de ha a bankrablók tárgyalnak a túsztárgyalóval, azt az „utat” is mi biztosítjuk.

Meg a „rosszfiúkat” éppen likvidálni készülő mesterlövészek közötti kommunikációt is mi biztosítjuk, igaz, nem az előbbivel azonos „csatornán”, de mindkettő digitális, mindkettő rádiós és védett. Persze volt arra is példa, hogy a felettünk 320 km magasan száguldó Nemzetközi Űrállomáson dolgozó Simonyi Károly dr.-ral beszélgettünk. A képet a NASA közvetítette, és a kommentárt a leszállás után a saját tv stúdiónkban vettük fel. Így lesz kerek egész egy riport, pontosabban film vagy videoklip.

         Az eleje, vagyis a felvétel meg a vége, a lejátszás szinte mindenki által ismert, így aztán igen népszerű foglalatosság. Miután a betévedő laikus rájön, hogy az operatőr nem az, aki a kamerát mozgatja, és hallgatóval a fülén belenéz a nagy állványos dobozba, inkább kameraman szeretne lenni. Még a hangtechnikus és a világosító is népszerű, de a vágóasszisztensnek már időigényes, profi munkát kell végeznie a számítógép előtt ücsörögve – ezért ez kevéssé népszerű.

         A kép és hangcsomagok szállítása, elosztása is a mi elkötelezett, technika iránt érdeklődő tanítványaink feladata. Az információt, vagyis a csomagokat rádióhullámok segítségével – direkt vagy szórva – továbbítjuk fix vagy mozgó felhasználók felé, illetve vezetéken (újabban ez főként üvegszálat jelent) hozzuk-visszük.

Nem a közeg vagy a tartalom a lényeg, hanem az, hogy mindből csomagok lesznek, mint a régi postás időben. Nincs új a Nap alatt!

Hogy én csúsztatok? Csak egy iciri-picirit.

Régen tintával írták fel a címeket, ma számítógéppel …
Régen franciául írták fel: ”Mösziő” L. Horváth. Manapság angolul: lacibacsi”et”puskas.hu
Régen a gyorsvonat 120 km/óra sebességgel vitte a csomagot, ma meg fénysebességgel száguld…
De a postásokat is anya szülte és a távközlési informatikusokat is …
meg a postai technikum is a Gyáli út 22-ben volt,
most meg a fővárosi média-informatikai is, és a lényeg:
mindkettőnek Puskás Tivadar volt/van/lesz a neve!!!