Nemzetközi sikert hozott az izommotor

Böröczki Zoltán bronzérmet és különdíjat kapott a világversenyen

Május 4-9. között az amerikai Houstonban rendezték meg a 4. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad), amelyen Böröczki Zoltán, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum 14. b osztályos diákja képviselte Magyarországot a 70 országból kiválasztott több mint 600 fiatal között. A Magyar Innovációs Szövetség által – a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával – megrendezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjas pályázójának „Izomhuzal motor” projektjét bronzéremmel jutalmazta a zsűri, és a kaliforniai egyetem különdíját is elnyerte a rangos nemzetközi verseny mérnöki kategóriájában.

„Egy új típusú elektromos motort készítettem el, amely nem a hagyományos, elektromágneses módon, hanem termodinamikai elven működik. A motor meghajtását speciális nikkel-fém ötvözetből készített izomhuzalok végzik, amelyek hő hatására összehúzódni is képes memóriahuzalok. Az összehúzódás során a huzalok munkát végeznek, és ezt használom ki a forgómozgás előállításához” – foglalta össze az izommotor működési elvét Zoli, aki két kialakításban készítette el a prototípust: egy 43 cm alapélű szabályos háromszög és egy 5 cm átmérőjű, 30 cm hosszú cső formájában.

Az ifjú feltaláló két évvel ezelőtt, a KFKI által rendezett nyári iskolában ismerkedett meg a kutatóintézet egyik tudományos munkatársával, dr. Daróczi Csaba Sándorral – a pályázat későbbi konzulensével –, és szakmai beszélgetéseik során merült fel az izomhuzal motor ötlete, amely féléves előkészítő munka után vált valósággá. Zoli ezt követően jelentkezett az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre, ahol – két másik pályázó mellett – első helyezést ért el, a díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal ajánlotta fel. A legsikeresebben szereplő diákok a 21. EU Contest for Young Scientists európai döntőjében képviselhették Magyarországot, amelyet 2010. szeptember 24-29. között Lisszabonban rendeztek meg.

„A Magyar Innovációs Szövetség úgy döntött, hogy a projektem a nemzetközi versenyen is megállná a helyét, ezért benevezett a Houstonban megrendezett fenntarthatósági olimpiára, és az ezzel kapcsolatos költségeket is vállalta” – mesélte Zoli, aki tartalmas hetet töltött az Egyesült Államokban. A nemzetközi bírálóbizottság által kiválasztott fiatalok a többnapos, kiállítással egybekötött versenyen összesen 440 projektet mutattak be, és a több mint kétszáz fős zsűri személyes interjúk során alakította ki a végleges sorrendet.

Az izommotor prototípusa elsősorban demonstrációs célokat szolgál, mert – ahogyan alkotója fogalmazott – „egyelőre nem sikerült felkelteni nagy cégek érdeklődését, emiatt nehéz termékesíteni”. Pedig az ilyen elven működő motorokat nagyon sok területen lehetne hasznosítani, ahol szükséges az elektromágneses mező kiküszöbölése – például MRI gépekben –, emellett nehéz súlyok emelésénél is hasznos szolgálatot tehetnek, mivel nagy nyomatékkal rendelkeznek.

Zoli – aki most fejezi be tanulmányait a Puskásban – a BME fizika szakán szeretné folytatni tanulmányait, de tervei között szerepel külföldi ösztöndíjak megpályázása is. Célja, hogy minél magasabb szintű fizikai végzettséget szerezzen. Egy-egy újabb találmány vagy innováció révén – remélhetőleg – a jövőben is hallunk majd róla.

Zoli standja a houstoni versenyen

 

Távközlési világnap

a diósdi rádiómúzeumnál

Az igen tisztelt publikum – főként a Múzeumi Egyesület tagjai – a Tétényi-fennsíkon, a diósdi rádiómúzeum előtti füves területen

 

 

A Hot Jazz Band a ’20-as évek telefonos nótáit „porolta le”

 

 

Dr. Réthelyi Miklós, az „ötkarú” Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere

 

 

Dömötörné dr. Ács Katalin, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese felolvassa Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkárának üzenetét a távközlési világnap (május 17.) alkalmából

 

 

Dr. Réthelyi Miklós miniszter úr gratulál – Puskás Tivadar kopjafája előtt – Böröczki Zoltán diákunknak, aki „izomhuzal motor” című alkotásával bronzérmet és különdíjat kapott a Houstonban megrendezett „Fenntartható fejlődés” elnevezésű diákolimpián

 

 

A Nobel-díjas dr. Békésy György kopjafája előtt

 

 

Kis magyar abszurd: Egervári László közgazdász, a Távközlési Múzeumi Alapítvány igazgatója „mesél” az orvosi Nobel-díjas, postamérnök dr. Békésy Györgyről (aki vegyész diploma után fizikai doktori címet szerzett). Az előadást figyelmesen hallgatja dr. Réthelyi Miklós, az anatómia professzora, a nemzeti erőforrás minisztere

 

 

Dömötörné dr. Ács Katalin, az NMHH főigazgató-helyettese is megcsodálta Böröczki Zoltán bronzérmét

 

 

Brebovszky Judit, a PKI egykori fizikusa – aki „örökölte” dr. Békésy György akusztika laborját – a Nobel-díjas tudós kopjafája előtt a következő szavakkal lelkesítette Böröczki Zoltánt: „Bízom benne, hogy a professzor úr szellemi kisugárzása Téged is Nobel-díjra sarkall!”

 

 

A búcsúkézfogásnál a következőket mondotta dr. Réthelyi miniszter úr: „Igazgató úr! A házi feladatot nem felejtettem el: hatalmas Békésy-ünnepséget rendezünk december elején a Gyáli úti alma mater akusztikatanára tiszteletére, a Nobel-díja átvételének 50. évfordulóján. Mindent megteszek azért, hogy a Zombori utca jobbik vége felvegye Békésy György nevét!”