... és eltelt 1033 nap...

Pályára állt az első magyar műhold

A Puskás Tivadar Rádióklub elsőként vette a Masat–1 jelét

Február 13-án pályára állt az első magyar műhold, a Masat–1, amelyet nyolc másik szatellittel együtt az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája juttatott a világűrbe.

A fellövés után másfél órával, helyi idő szerint 12 óra 53 perckor a Puskás Tivadar Rádióklub egyik tagjának Floridában már sikerült vennie a műhold jelét. Beregszászi Miklós (W4KBP) – aki egykor a HA5KBP hívójelű budapesti Központi Rádióamatőr Klub operátora volt – azonnal tájékoztatta erről a Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióklubját.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) található földi állomás is innen értesült arról, hogy a szatellit jeleket sugároz, így az irányítóközpont már úgy várta a műholdat, hogy tudta, a Masat–1 működik. A Puskás Tivadar Rádióklub Muhari István (HA5CH) szakmai irányításával hajtotta végre a Masat–1 sugárzásának vételét.

2012_02_03 082.jpg 2012_02_03 096.jpg

Mit kell tudni a Masat–1-ről?

A Masat–1 a BME két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született. Az első magyar műhold készítőivel 2009. április 19-én a második űrutazásáról hazatérő Charles Simonyi a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban találkozott.

Az űreszköz egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold 1 kilogramm tömegű. Építése elsősorban oktatási célt szolgál, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

A fellövésre az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyanán található űrközpontban került sor közép-európai idő szerint 11 órakor. A sikeres pályára állás után körülbelül öt órával a Masat–1 Magyarország fölé ért, a pikoműhold aktuális pozíciója folyamatosan követhető a http://cubesat.bme.hu honlapon.

A Föld körül elliptikus pályán mozgó pikoszatellit napi három-négy alkalommal halad el Magyarország fölött, ekkor alkalmanként 5-10 perc áll rendelkezésre az általa küldött adatcsomagok begyűjtésére. Az első magyar műhold a tervek szerint háromhetes küldetést teljesít, de valószínűleg ennél sokkal tovább, akár öt-hat évig is működésképes maradhat.

A Puskás Tivadar Rádióklub felkészülése a Masat–1 vételére

Kép 002.jpg   2012_02_03 091.jpg

Hosszas munka és tervezés eredményeként január végére sikerült teljesen felkészülni a február 13-án pályára állított első magyar műhold, a Masat–1 vételére. A felkészülést segítette a múlt év elejére üzemképessé tett műholdas állomás. Annak alapjait felhasználva az utolsó néhány hétben kellett csak átalakítani a Masat–1 vételére az állomást.

A tervezést közel egy éve kezdtük el. Azt már korábban is tudtuk, hogy a műhold a 437,345 MHz-en fog sugározni felénk jeleket, de csak nemrég derült ki számunkra, hogy milyen magasról.

A felkészülést a már kész műholdas állomással végeztük. Teljesen el kellett sajátítani a számítógépes program kezelését – amellyel saját antennáinkat vezéreljük –, illetve a vételre beállított rádiónkat. Ezekre a célokra a „Ham Radio Delux” programot használjuk. A programot egy Svájcban élő brit amatőr írta, kimondottan számítógép általi rádió- és antennaforgató-vezérlésre, de ezeken kívül az évek során számos funkciót is beépített a programba.

Novemberben szembesültünk a ténnyel, hogy az alig egy éve felszerelt 432 MHz-es kereszt-Yagi nem teljesíti a vételhez szükséges követelményeket, ezért valószínű, hogy a bekötőkábel valahol beázhatott. Az idő ideális lett az antennaszerelésre, ezért egy gyors szervezéssel december elején leszedtük és átnéztük az antennákat, majd új bekötőkábeleket és új közösítőt gyártottunk. Az antenna szerelésében nemcsak klubunk tagjai (HG5BUN, HG5AKW, HA5CH, HA5PA és HG5VY) vettek részt, hanem a velünk szimpatizáló amatőrök (HA5ED, HA5CSI) és az elektronikai szakkör puskásos diákjai is kivették részüket a munkából. Január elején már csak a belső, több vevőhely kialakítása volt hátra. Ehhez szedtünk össze megfelelő eszközöket, és gyártottuk le a vezérlőkábeleket, antennaelosztó dobozokat.

A Masat–1 vételéhez három munkahelyet alakítottunk ki, mivel a kezdeti időben nem lesz pontos pályaadatunk, amely alapján pontosan tudjuk majd, hol lesz a műhold, csak körülbelül fogjuk tudni annak pozícióját. Nehezíti a vételt a frekvencia-eltérés is (a Doppler-elv miatt).

Az eredeti műholdas állomás a telepített PC-vel és az IC-821-gyel az elsődleges munkaállomásunk, amely az antennaforgatást is vezérli. A külső részen 2 db FT-817-t állítottunk be a Masat–1 vételére, amit az 5CH-tól és az 5VY-tól kölcsönkapott laptoppal vezérelünk. Minden számítógépen a már említett HRD program vezérli a rádiókat. A hang szűrését a külön telepített Spectran program, míg annak rögzítését a HRD-ba integrált hangrögzítő modul hajtja végre.

Az elmúlt három hétben szinte minden nap, amikor erre időnk volt, a számos már keringő CubeSatot vettük, 95%-os sikerrel, így elmondhatjuk, hogy a HA5KHC–HA5KBF Puskás Tivadar Rádióklub időben felkészült a Masat–1 vételére.