Az elhurcoltak napja Tárnokon

  • Megjelent: 17 January 2014

Juhász Konrád 13. e osztályos tanuló, tárnoki lakos szervezésében az érettségiző évfolyamból 27 tanuló vett részt az 1945. január 8-án „malenkij robotra” a Szovjetunióba elhurcolt kényszermunkások emlékére rendezett, mély érzelmeket felkavaró ünnepségen. A 69 éve megtörténtekre 25 éve emlékeznek a tárnokiak és Tárnok környékiek. A Puskás Technikum csapata öt éve aktív részese a megmozdulásnak. (A HM HIM által meghirdetett „Kötelékrepülés” című pályázat témájául Tárnok II. világháborús napjait választotta négy Gyáli úti — tárnoki lakhelyű — diák. A Sós Ferenc–dr. Horváth László Ferenc konzultálásával és Tarkó András fotóival elkészült dolgozatot a zsűri a III. helyre értékelte.)

Az idei megemlékezésen, 2014. január 8-án — a Puskás Technikum meghívására — részt vett és koszorúzott a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya részéről Papp Ferenc ezredes, osztályvezető és Benkóczi Zoltán szakreferens.

A megemlékezés 17 órakor a tárnoki római katolikus templomban énekes gyászmisével kezdődött, melyet Bodai József plébános celebrált. Az orgonánál, mint 25 éve mindig, Lizicska József ült. Jóska bácsi és felesége, Éva néni kisgyermekként élték át a borzalmakat, és a többi idős hozzátartozóval „motorjai” a megemlékezésnek. Sajnos a táborokból visszaérkezettek közül a még életben lévő két személy állapota — az idén először — nem engedte meg, hogy részt vegyenek az ünnepségen.

A gyászmisét koszorúzás követte, melyen a Puskás Technikum koszorúját Harangozó Veronika Vivien és Takács Bence helyezte el. Itt az ünnepi beszédet Szolnoki Gábor polgármester úr mondotta.

A kegyeleti aktus a művelődési házban folytatódott a hozzátartozók részvételével. A táborokat megjártak visszaemlékezéseiből Muskovics Andrea olvasott fel részleteket.

A résztvevők megfogadták, hogy jövőre, a 70. évfordulóra különösen impozáns ünnepséget szerveznek. Papp Ferenc ezredes úr ígéretet tett, hogy ezen évforduló fényét katonai tiszteletadással fogják emelni.

Fotók: Tarkó András

 

Cikk kategória: