Rendhagyó diákprogram – október 23. alkalmából

  • Megjelent: 23 October 2013

Rendhagyó diákprogramot szervezett a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben október 18-án. Az iskolai közösségi szolgálat keretében a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola két osztálya aktívan részt vett az ’56-os hősök parcellái körüli őszi teendőkben. A 9. a és b osztály diákjai az intézet munkatársaival közösen kertészeti munkákat és takarítási feladatokat végeztek az 1956-os hősi halottak parcelláinál. Az esemény aktualitását az ’56-os forradalom és szabadságharc október 23-i emléknapja adta.

A Nemzeti Örökség Intézete egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a nemzet hőseinek és nagyjainak emlékét ápolja. „Valljuk és hisszük, hogy a nemzeti identitás mint érték közvetítése csakis a fiatalok megszólításával és bevonásával érhető el. Ebből a megfontolásból ragadtuk meg a lehetőséget, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében együttműködjünk a fiatalokkal” – mondta Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, a hagyományteremtő céllal szerveződő együttműködés ötletgazdája.

Az eseményen részt vett Regéczy-Nagy László, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, ’56-os forradalmár is, aki a munkálatok közötti szünetekben kötetlenül beszélgetett a fiatalokkal a forradalom valós történéseiről, a szabadságért folytatott küzdelem során megélt mindennapokról. Az egykori elítélt hiteles beszámolója különbözött a tananyag jellegű tudástól, és érthetőbbé tette egy mai fiatal számára a magyar történelem sorsfordító eseményét.

Regéczy-Nagy László, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, ’56-os forradalmár; Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke; Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár; dr. Töll László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője és
dr. Horváth László Ferenc, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola igazgatója

 

A nem mindennapi projektet együttműködés révén sikerült tető alá hozni, melyben a Budapesti Temetkezési Intézet is a Nemzeti Örökség Intézete segítségére volt. A feladatban szerepet vállalt az oktatási tárca is.

„A társadalmi felelősségvállalás szemléletét erősíti a közösségi szolgálat. Az ’56-os szabadságharc hőseire való megemlékezés, a múlt tisztelete és az ebben való tevékeny szerepvállalás egyaránt fontos mindannyiunknak” – nyilatkozta Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár, aki jelezte, a hadisírok gondozásába országszerte számos középiskola diákja kapcsolódott már be.

Szöveg: www.kormany.hu
Fotók: Tarkó András, PTTT

 

Az eseménnyel részletesen foglalkozott a Magyar Katolikus Rádió Sorsfordítók című műsorának 2013. október 26-i adása, amely itt meghallgatható.

 

Cikk kategória: