Az ember tragédiája Puskás-diákokkal

  • Megjelent: 29 January 2013

Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatták be 2013. január 27-én, vasárnap 15 órakor a Ferencvárosi Művelődési Központ színpadán ferencvárosi iskolások közreműködésével. Az első három és az utolsó színt a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola jelenítette meg.

A Ferencvárosi Művelődési Központ és a Pinceszínház közös szervezésében megvalósult bemutató a Ferencvárosi Kultúra Napi Fesztivál rendezvénysorozatához kapcsolódott. A kerület általános iskolásai és középiskolásai a Pinceszínház szakmai vezetésével tárták a nézők elé a mai fiatalok viszonyát a Tragédiához.

Az ember tragédiája Puskás-diákokkal
Frenkó Zsolt, a Pinceszínház ügyvezetője szerint Madách drámakölteménye szélesen hömpölygő filozófiafolyam, melyről mindig is azt gondolta, nem érthető meg maradéktalanul első olvasatra. Olvasása nélkül színpadon látni majdnem biztos kudarc: olykor-olykor elkapunk egy-egy szállóigévé vált vagy önálló mondássá alakult mondatot, de ezen túlmenően nem nyújt lebilincselő színházi élményt a mű. Hogy lehet mégis közelebbi barátságba kerülni vele? Erre tettek kísérletet a Ferencvárosi Művelődési Központ kezdeményezésére.

A több mint száz ferencvárosi diáktól és pedagógusaiktól, akik az alkotói folyamatot végigvezették, azt kérték, tiszteljék Madáchot, de ne tartsák bibliainak a textust, bátran nyúljanak hozzá, felejtsék el a „nagy hagyományokat”, amikor színre viszik a maguk jelenetét. Az iskolás sereg értelmezte és értette a szöveget, energikusan és kreatívan dolgozott a próbákon. A sok különböző csapat különböző stílusa, ízlése, gondolatvilága egy rendkívül színes, változatos előadást eredményezett, amit valójában mégis Madách filozófiája inspirált, az ő eszmeisége mozgat.

Az iskolaigazgatók egy nagy kalapból kihúzták, hogy a vezetésük alatt álló iskola diákjai melyik színt mutassák be a Tragédiából. Az első három és az utolsó színt a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola jeleníti meg. Egyiptomot a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnázium, Athént a Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola, Rómát a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, Konstantinápolyt a Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Prágát – mindkétszer – és az Űrt a Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola, Párizst és az eszkimók földjét a Novus Gimnázium, Londont a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tárja a nézők elé.

Az ember tragédiája a bemutatón kívül még három alkalommal lesz látható a Ferencvárosi Művelődési Központ színháztermében: február 3-án 15.00 és 18.00 órakor, valamint február 10-én 18.00 órakor.

Forrás: Ferencvárosi Művelődési Központ
Fotók: PTTT

Az ember tragédiája Puskás-diákokkal

Az ember tragédiája Puskás-diákokkal

Az ember tragédiája Puskás-diákokkal

Az ember tragédiája Puskás-diákokkal

Az ember tragédiája Puskás-diákokkal

Az ember tragédiája Puskás-diákokkal

Felkészítő tanárok: Keller Zsuzsa, Velinszky László
Filmes technika: Grátz Márk, Keller Zsuzsa, Velinszky László
Rendezőasszisztens: Kincs Bernadett (13. e)
Kellék, jelmez, maszk: Eördögh Andrea (11. e)

Narrátor: Imrik László (13. e)
Ádám: Kelemen Viktor (10. e)
Éva: Molnár Stefánia (9. e)
Úr: Mátrai Szabolcs (9. e)
Lucifer: Velinszky László
Angyalok kara: Kelemen Viktor, Molnár Stefánia

 

Cikk kategória: