Kirándulás Fraknó várához

  • Megjelent: 29 October 2018

Október 27-én a Puskás Technikum 62 fős csapata kelt útra, hogy meglátogassa Fraknó várát, és betekintést nyerjen az egykori magyar nemesség élenjárójának, az Esterházy család életébe.

Az út első állomása Fertőd volt, ahol az Esterházy család nyári rezidenciáját, a „Magyar Versailles”-ként ismert kastélyt és kertjét csodálhattuk meg, melyet Esterházy „Fényes” Miklós herceg építtetett. A kastélyhoz tartozó franciaparkban az építtető egész alakos szobra mellett Joseph Haydn szobra is látható, hiszen tevékeny alkotói korszakának jelentős részét a herceg szolgálatában töltötte. Itt írta meg többek között a Búcsúszimfóniát is.

A következő állomás már a mai Ausztria területén, Burgerlandban, a Rozália-hegység lábánál található Fraknó (Forchtenstein) vára volt. A vár és a hozzá tartozó uradalom 1622-ben került az Esterházy család tulajdonába, mikor II. Ferdinánd császár a munkácsi uradalomért cserébe adta. A vár azóta is az Esterházyak tulajdonába tartozik, jelenleg az Esterházy Alapítvány kezeli és üzemelteti. Mivel az évszázadok során senkinek sem sikerült erővel elfoglalni a harcászati szempontból jelentős várat, a benne felhalmozott fegyverek, festmények, szobrok, korabeli eszközökből és iratokból álló kiállítás Európa szerte is egyedülálló gyűjteményt képez.

A vár után az uradalom másik részét, Kismartont (Eisenstadt) látogattuk meg, ahol az Esterházyak téli rezidenciáját és Joseph Haydn síremlékét tekintettük meg.

Összeségében rendkívül élménydús, sok látnivalót tartalmazó kirándulás volt, melynek szervezését ezúton is szeretnénk megköszönni Sós Ferenc tanár úrnak!

A kiránduláson készült képeinket facebook oldalunkon tekinthetik meg. Vendéglátóink kérésére az épületeken belüli, a gyűjteményről készült képeket nem publikáljuk.

Cikk kategória: