Koszorúzás az újbudai Puskás-szobornál

  • Megjelent: 26 November 2013

Koszorúzási ünnepséget rendezett 2013. november 12-én Puskás Tivadar szobránál, a XI. kerületi Szombathelyi téren a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola a szobor többi alapítójával közösen. A névadónkat ábrázoló, 2009-ben felavatott művet Szathmáry Gyöngyi Munkácsy-díjas szobrászművész készítette, és azt az 1893-as pillanatot ábrázolja, amikor Puskás először csodálkozik rá a saját találmányában rejlő lehetőségekre, a fülére szorított hallgatón figyeli az aktuális műsort, és büszkén tekint a jövőbe.

Dr. Horváth László Ferenc igazgató

 

 

Heller Ferenc intézményvezető beszéde

Kedves Diákok! Hölgyeim és Uraim!

Bajtársak! Tisztelt Megjelentek!

Miért is vagyunk itt eme tavaszias novemberi napon Puskás Tivadar újbudai szobránál? Miért jövünk ide már évről évre, s hozzuk a jövendő nemzedékét magunkkal? Miért emlékezünk katonai tiszteletadással, és töprengünk el a múlton?

Minden generációban időről időre felmerül: hogyan tovább? Mit tettek elődeink, ők hogyan válaszoltak az őket érő kihívásokra, hogyan oldották meg problémáikat?

Repüljünk most vissza 120 évet az időben, a XIX. század végére, 1893-ba. Körülöttünk talán még házak sincsenek, csak elvétve, ritkán egy-egy lovas kocsi, szekér halad el. De már van vasút, 16 éve áll a Nyugati pályaudvar, épül a kisföldalatti, megjelent a villanyvilágítás, az ország a közelgő millennium lázában ég.

Nemrég volt a világkiállítás, Párizsban felépült az Eiffel-torony. Csodás, soha nem látott találmányok jelennek meg az Újvilágban, Amerikában és az óhazában, Európában.

Jules Verne sorozatban írja fantasztikus – ma úgy mondjuk, science fiction – könyveit: Húszezer mérföld a tenger alatt, 80 nap alatt a Föld körül, Utazás a Holdba, Rejtelmes sziget. Gyermekkorunk kedvenc olvasmányai.

Kedves Diákok! Ti már Nemo kapitányt filmről ismeritek. Cyrus Smith pedig óriáspókokkal harcol az átiratban, a Jurassic Parkhoz hasonló környezettel bíró szigeten.

Nézem Puskás kőszobrát: szakállas úr szorítja füléhez a hallgatót, másik kezében a mellkasán egy „Telefonhírmondó” feliratú eszköz. A tekintete –már amennyiben egy szobornak van tekintete – érdekes. Valamit lát. Az ünnepség után gyertek, nézzétek meg!

Puskás nem zseni volt, nem tudós és nem lángelme. De ez a tekintet egy kreatív, egy alkotó ember tekintete.

Olyan sokat beszélünk az innovációról. Az innováció valamilyen új dolog létrehozása. Nemcsak az ötlet megszületése a fontos, hanem az ötlet megvalósítása is. Ez az innováció. Egy új termék, egy szolgáltatás megjelentetése.

Puskás látva Edisonnak a meglévő találmányait, a villamosság felhasználását, a hangrögzítést, a telefont, ezeknek minőségileg új hasznosítását találta ki. A hangos újságot, a műsorszórást. A telefonhírmondó ily módon a rádió- és televízióstúdiók, a rádióadók, a mai hírportálok őse!

Kedves Diákok! Bármelyikőtökből lehet egy Puskás Tivadar! Csak ötlet, kitartás és szorgalom kell hozzá. Ha elestek, akkor fel kell állni, és újra végig kell vinni, ahogy Puskás Tivadar élete során sokszor tette.

A Facebook az interneten, a világhálóban született meg, egy új alkalmazás. Vagy hogy a közelmúltból magyar példákat említsek: IGO, a navigációs rendszer vagy a bemutatókat forradalmasító Prezi. A most kikapcsolt okostelefonokon már csak megfelelő appleteket kell írni. Tiétek a világ!

Százhúsz, éve 1893. február 15-én Budapesten a telefonhírmondó a következő szavakkal szólalt meg: „Üdvözöljük Budapest lakosságát! Üdvözöljük olyan szokatlan módon, mely páratlan a világon! Üdvözöljük az első várost, amelyből a telefonhírmondó az egész világon győzedelmes útjára indul.”

 

A szobornak helyet adó XI. kerület képviseletében
Nagyné Antal Anikó képviselő helyezte el a megemlékezés virágait

 

A szobor alapítói nevében dr. Kiss László Iván, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület képviselője koszorúzott

 

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár képviseletében Pristyák János ezredes, a helyőrségparancsnok helyettese helyezett el koszorút

 

A Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület nevében dr. Lindner Miklós nyá. altábornagy, címzetes egyetemi tanár, az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és prof. dr. Rajnai Zoltán mk. ezredes, az egyesület elnöke koszorúzott

 

A Hálózatépítők Segélyező és Hagyományőrző Egyesületének virágait Lukács Balázs és Szilágyi Bertalan helyezte el az emlékműnél

 

Heller Ferenc intézményvezető a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola képviseletében rótta le tiszteletét

 

A 9. NYEK osztály Horváth Nóra osztályfőnökkel

 

A 9. t osztály Jeneiné Horváth Kinga osztályfőnökkel

 

Cikk kategória: