Különdíj a VI. Estöri Kreatív Történelmi Verseny döntőjében

  • Megjelent: 26 May 2022

A magyar történelem egyik legmozgalmasabb és legsokszínűbb korának feldolgozása várt a hatodik Estöri – Kreatív Történelmi Verseny középiskolás csapataira, akik a három részre szakadt Magyarország magyar-török küzdelmeit, a kultúrák találkozását és együttélését tanulmányozva oldották meg a feladatokat. A hét hónapos verseny során a diákok, köztük a Puskás csapata a törökkori diplomácia, a hétköznapok, a családi dilemmák, a vallásreform és a női sorsok, építészet és művészet témáit bemutatva adtak számot tudásukról. A személyes részvétellel zajló döntőre 2022. május 20-án a budapesti Márai Sándor Művelődési Házban került sor. A megmérettetésen végül a révkomáromi Selye János Gimnázium csapata végzett az első helyen.

Összesen 120 csapat indult el tavaly ősszel a versenyen, végül a februári középdöntőt követően 12 csapat jutott el a májusi döntő megmérettetésig: tíz hazai, köztük iskolánk csapata és két határontúli - révkomáromi és marosvásáhelyi - gimnázium diákjai.

A döntő előkészítő szakaszában egy Instagram oldal elkészítése volt a versenyzők feladata, majd a személyes részvétellel zajló prezentációk, vitapárbaj (duellum) és villámkérdések révén dőlt el, melyik csapat a legjobb az idei mezőnyben.

A Puskás csapata – Fazekas Benedek, Fikó Máté, Vasadi Róbert és segítőik Fazekas Péter, Horváth Zsombor – a döntőben az építészet és művészet a három részre szakadt Magyarországon témát kapta.

Ebben egy a korszakhoz köthető épület történetét és a művészetben betöltött szerepét kellett feldolgozniuk fiktív szereplőkkel egy Instagram oldal létrehozásával és egy 4-5 perces prezentációval. Iskolánk csapata a Nádasdy családhoz kötődő sárvári várkastély történetét dolgozata fel https://www.instagram.com/bpest_puskas_10a/ Instagram oldalon található storykkal és bejegyzésekkel. A prezentáció a várkastély dísztermében található Hans Rudolf Miller által festett csataképek keletkezésének hátterét és mondanivalóját mutatta be a művész segédeinként dolgozó „freskópingálók”.

A templom vagy vár vitapárbaj feladatban a korszak nagy templomépítője, Pietro Spazzo bőrébe bújva vitatkozott a csapatunk a Friedrich Schiller Gimnázium csapatával, akik a korszak nagy várépítőjének, Ottavio Baldigara érveit hangoztatták.

A nemes versenyben a Puskás csapata különdíjban részesült és összességében 7. helyen végzett.

A Puskás csapatának döntős szereplése megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=5AlsA2eIsuk

A finálé teljes felvétele visszanézhető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=N9s-lxIKBNA

Cikk kategória: