Megemlékezés Recsken

  • Megjelent: 14 September 2015

A Recski Szövetség Egyesület idén szeptember 12-én tartotta éves megemlékezését, az egykori kényszermunkatábor helyén kialakított Recski Nemzeti Emlékparkban.

A Heves megyei Recsk község melletti Csákány-kő hegy kőbányája közelében, 1950 és 1953 között az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) működtetett kényszermunkatábort. A mintegy száz internáló- és munkatábor közül ez volt a leghírhedtebb, a magyar Gulág. A bírósági ítélet nélkül idehurcolt, mintegy 1500 fogvatartottat megalázó körülmények között tartották, kínozták és éheztették, miközben folyamatosan dolgoztatták őket a szomszédos kőbányában.

Mivel a táborból senki sem szabadulhatott, létét sikerült titokban tartani, hivatalosan a rendszerváltásig nem ismerték el.

Iskolánk diákjai nagy létszámban voltak jelen az idei megemlékezésen is, melyet a Recski Szövetséggel együttműködve a Fővárosi Önkormányzat szervezett budapesti diákok számára.

Az eseményen ünnepi beszédet mondó dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök emlékszöget vert iskolánk zászlórúdjába.

A megemlékezésen készült további képeinket Facebook oldalunkon tekintheti meg. A képeket Torma Károly tanár úr készítette.

 

Cikk kategória: