Stockholmi fizikaprofesszor látogatása

  • Megjelent: 17 December 2015

Iskolánk vendége volt Anders Bárány, a stockholmi egyetem fizikaprofesszora, a Fizikai Nobel Bizottság volt titkára és Bárány Róbert Nobel-díjas orvos, egyetemi professzor unokája. Anders Bárány dédapja, Bárány Ignác még Magyarországon, Várpalotán született, de élete során Bécsbe költözött, ahol banktisztviselőként dolgozott. Ignác egy prágai történész, Simon Hock lányát, Máriát vette feleségül. Hat gyermekük született, a legidősebb, a későbbi Nobel-díjas Bárány Róbert 1876. április 22-én. Róbert 1894-ben Bécsben érettségizett, majd a frankfurti és a heidelbergi egyetemeken tanult. Orvos lett belőle, 1900-ban doktorált. Elsősorban a belső fül titkai, nevezetesen a labirintusnak egyensúlyérzékelő szerepe foglalkoztatta. Kutatásait világszerte elismerték, 1914-ben élettani (fiziológiai és orvostudományi) Nobel-díjat kapott. Emellett munkásságát több magas szakmai kitüntetéssel is elismerték: Politzer-díjjal (1912), Guyot-díjjal (1914) és a svéd Orvostársaság Jubileumi Érmével (1925).

Fényképünk a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban, a szintén Nobel-díjas Békésy György szobránál készült. A magyar származású Békésy György 1961-ben kapta meg a rangos elismerést, a belső fül, a csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos fölfedezéseiért. Békésy György 1899. június 3-án született Budapesten. Diplomata édesapja kiküldetései miatt tanulmányait Európa több városában folytatta. 1916-tól a berni egyetemen vegyészetet tanult, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1923-ban ledoktorált fizikából. 1924-től a Posta Kísérleti Állomáson (PKÁ) dolgozott, ahol távközléssel kapcsolatos kutatásokat végzett. Kezdetben a telefonkészülék hallgatójának fejlesztését kapta feladatául. Ennek megértéséhez meg kellett ismernie a fül mechanizmusát. Biológiai és anatómiai tanulmányokat végzett. Magyari Endrével közösen dolgoztak ki egy teljes akusztikai rendszert, amely a terem utózengési idejének meghatározásától kezdve az elektroakusztikai eszközök jellemzőinek meghatározásáig és elhelyezésüknek módjáig terjedt. Ez a kutatás keltette fel az érdeklődését a fül működésével kapcsolatban.

A képen bal oldalon látható Anders Bárány Professzor, jobb oldalon Hargittai István, BME Professor Emeritusa, kémikus, tudománytörténész, az MTA rendes tagja. Legismertebb könyve "Az öt világformáló marslakó". Középen pedig dr. Horváth László Ferenc iskolánk nyugállományú igazgatója.

Cikk kategória: