Szép Magyar Beszéd verseny

  • Megjelent: 2 December 2021

A 2022. évi Kazinczy-verseny gimnáziumi kategória fővárosi fordulóját február 21-én és 23-án a délutáni órákban rendezzük meg a BMSZC Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikumban. (Budapest IX. kerület, Gyáli út 22.)

 

Az országos döntő várható lebonyolításának megfelelően a fővárosi forduló három részből:

  • egy hozott, maximum 3 perc időtartamú szabadon választott XX-XXI. századi magyar esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából,
  • egy „Beszélni nehéz!” típusú írásbeli feladat megoldásából, továbbá
  • a helyben megkapott kötelező szöveg tolmácsolásából áll. 

A fővárosi forduló ebben a tanévben – terveink szerint – nyilvános lesz. Ha a járványhelyzet nem szól közbe, a felkészítő tanárok is meghallgathatják nemcsak saját versenyzőiket, hanem a versenynap összes résztvevőjének szóbeli szereplését is. Ennek feltételeit a későbbiekben pontosítjuk és közzétesszük iskolánk honlapján https://www.puskas.hu/100/. Az aktuális információk a főmenüben a Kazinczy-verseny fülre kattintva érhetőek el.

Minden gimnázium két diákot nevezhet az iskola hivatalos e-postafiókjáról a

puskas.kazinczy@gmail.com

e-mailcímre elküldött jelentkezéssel. Nevezési határidő: 2022. február 14. Kérjük, hogy a jelentkezés tartalmazza

– az iskola hivatalos megnevezését,

– a nevezni kívánt versenyzők nevét, évfolyamát, osztályát, valamint

– felkészítő tanáraik nevét.

A nevezési határidő utáni második napon válaszlevéllel jelezzük, hogy fogadtuk a nevezést, illetve csatoljuk a versenyzők beosztását, hogy melyik versenynapra, hány órára kerülnek, pontosan mikor és hová kell érkezniük, mit kell magukkal hozniuk.

Budapestről a legjobb 12 tanuló juthat tovább az országos döntőbe.

Sikeres felkészítést / felkészülést kívánunk!

 

Felhívás a középfokú iskolák „Szép Magyar Beszéd” versenyének 2022. évi megrendezésére

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt, amely az eltelt hat évtized során országos mozgalommá vált. Felhívjuk az összes középfokú oktatási intézmény igazgatóját, nevelőtestületét és diákságát az iskolai versenyek megrendezésére.

Résztvevők

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola) 9–12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10–12. évfolyamára járó tanulói.

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.

(A nyolc évfolyamos gimnázium 5–8. és a hat évfolyamos gimnázium 7–8. évfolyamának tanulói az általános iskolások versenyén vehetnek részt.)

A verseny menete, feladatai

A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20–21. századi magyar esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy „Beszélni nehéz!” jellegű feladat írásbeli megoldásából áll.

Az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, másfeles sorközzel, maximum 25 sor.

Kategóriák

Az országos döntőt két kategóriában hirdetjük meg:

  1. gimnáziumi és a határon túli középiskolák tanulói,
  2. szakképző iskolák (szakgimnázium, szakközépiskola) tanulói számára.

A döntőre minden megye kategóriánként (gimnáziumi tanulók, szakképző iskolák tanulói) 2-2 tanulót, a megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged városok 2-2 és Budapest 12-12 tanulóját küldheti el. A határon túli tanulók a regionális versenyeken nyerik el az indulás jogát.

Az országos döntőn az

  1. kategóriában 20, a
  2. kategóriában 15 diák nyeri el a Kazinczy-érmet és a vele járó pénzjutalmat.

Megelőző versenyek

Az országos döntőt megelőző megyei, fővárosi versenyeket a Kazinczy-díj Alapítvány által felkért iskolák rendezik. A megyei és a fővárosi döntő szövegét a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg, ezért kérjük, hogy a

rendező iskolák 2022. február 1-jéig jelezzék a döntők idejét és a versenyző tanulók számát az alapítvány elnökhelyettesének (Kerekes Barnabás, Baár–Madas Református Gimnázium, 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3., kerekes.barnabas@bmrg.hu).

Jelentkezés

A döntőbe jutott tanulók nevét, iskoláját, osztályát, felkészítő tanárának nevét a rendező intézmények 2022. március 11-ig közöljék a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal (9021 Győr, Eötvös tér 1.; telefon: 06 96 526 060; e-mail: nt@kazinczy.gyor.hu). Az országos döntőt 56. alkalommal rendezi meg a Kazinczy-díj Alapítvány, az Anyanyelvápolók Szövetsége, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2022. április 22–24. között.

Értékelés

Az országos döntő bírálóbizottságát a Kazinczy-díj Alapítvány javaslata alapján a rendező gimnázium kéri fel.

Bízunk abban, hogy a több mint fél évszázados verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulók körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.

Kazinczy-díj Alapítvány  Péchy Blanka emlékére - Anyanyelvápolók Szövetsége - Kazinczy Ferenc Gimnázium